Volf opozoril na “državni hazard” z več tisoč delovnimi mesti v Cimosu

Na Primorskem si je država dovolila, da je slovenskega delavca potisnila v položaj: vzemi ali pusti, je na današnji novinarski konferenci pred praznikom dela opozoril generalni sekretar Obalnem sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Med drugim je opozoril na “državni hazard” z več tisoč delovnimi mesti v Cimosu.

Damjan Volf Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Damjan Volf Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Srečujemo se s primeri slabe prakse v portoroškem hotelirstvu in kot strela z jasnega je tudi intenzivno udaril državni hazard, ki se igra s tisočimi delovnimi mesti v podjetju Cimos,” je ocenil Damjan Volf. Ob tem je pozval pristojne, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, “da slovenskemu delavcu omogočijo častno, dostojno, predvsem pa varno delovno mesto in tudi ustrezno plačilo za delo, ki ga opravlja.”

Sicer pa je prvi mož obalne sindikalne organizacije izpostavil, da statistični podatki kažejo, da se poklice v Sloveniji izrazito izničuje. Delodajalci tako iščejo predvsem delavce za preproste predelovalne dejavnosti, voznike težkih tovornjakov, natakarje, čistilce in druge, z drugimi besedami po večini poklice, “ki so jim v preteklosti z državno regulativo tudi odvzeli kakršno koli dodano vrednost”.

Po njegovih besedah so zaskrbljujoči tudi vse višja starost zaposlenih ter vse večji delež zaposlitev za določen čas, ki predstavljajo že 17,8 odstotka vseh zaposlitev. Poleg tega 55 odstotkov zaposlenih prejema plačilo, ki je nižje od povprečne plače, kar 54.000 delavcev pa je kljub plači pod pragom revščine.

Volf je posvaril tudi pred razširjanjem atipičnih oblik dela. Te predstavljajo že 41 odstotkov novih delovnih mest, kar 76 odstotkov mladih pa je v tovrstnih oblikah zaposlitve. Veliko je tudi primerov preobremenitve delavcev ob hkratni kadrovski podhranjenosti delovne inšpekcije. Zato je Volf slovenske delavce pozval, naj se aktivirajo in postavijo svojo ceno.

Predsednica sveta Obalne sindikalne organizacije Nadja Terčon je izpostavila problematiko zaposlenih v javnem sektorju, ki se po njenih besedah včasih “morajo celo boriti, da jim je omogočeno opravljanje svojega strokovnega dela”. Gospodarska kriza je močno prizadela prav javni sektor, pri čemer ni prostora še zlasti za mlade diplomante, ki tako odhajajo v tujino. Sedanja generacija zaposlenih je po drugi strani tik pred upokojitvijo, je ugotavljala Terčonova, zato se sprašuje, kako bo s prenosom znanja.

Predsednik Obalnega sindikata upokojencev Ljubomir Ocvirk pa je opozoril, da kupna moč upokojencev vse od začetka gospodarske krize še vedno upada ter da vse več upokojencev živi pod pragom revščine.

Na predvečer praznika dela bodo v Obalni sindikalni organizaciji na Markovcu organizirali tradicionalno kresovanje. Pohodniki z baklami bodo ob 20. uri v spremstvu pihalne godbe krenili izpred koprske Taverne, na prizorišču pred Osnovno Šolo Antona Ukmarja pa jih bo ob 20.30 nagovoril generalni sekretar Damjan Volf. Sledil bo svečani prižig ognja, druženje ob kresu pa se bo nadaljevalo do polnoči. V sindikatu pričakujejo več kot sto udeležencev povorke, na samem prizorišču pa 300 do 500 ljudi.

STA


Najbolj brano