Za boljše delo z dementnimi

V Domu upokojencev Izola so zaključili niz dvanajstih predavanj, ki so jih skoraj tri mesece izvajali z namenom posodobiti koncepte dela s stanovalci z demenco.

Zaključnega predavanja so se udeležili strokovnjaki iz  domov 
za starejše  iz slovenske in hrvaške Istre.
Zaključnega predavanja so se udeležili strokovnjaki iz domov za starejše iz slovenske in hrvaške Istre. 

IZOLA > “Usposabljanje zaposlenih, ki se pri svojem delu srečujemo z ljudmi z demenco, je le ena od številnih nalog čezmejnega projekta Demenca aCROsSLO, katerega vodilni partner je prav Dom upokojencev Izola,” pojasnjuje Lijana Trontelj, projektna sodelavka iz izolskega doma upokojencev.

Na zadnji dve predavanji so povabili dr. Jano Mali, profesorico na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani, in Tomislava Huića, podpredsednika Hrvaškega združenja za alzheimerjevo bolezen v Zagrebu. Zaključno izobraževanje je bilo namenjeno zgolj vodstvenemu in strokovnemu kadru v domovih starejših, prisotnih pa je bilo kar 30 udeležencev, med njimi direktorji, socialni delavci, delovni terapevti, fizioterapevti, diplomirane medicinske sestre in drugi strokovni delavci iz Rovinja, Novigrada, Umaga, Pirana, Izole in Kopra - mest, katerih ustanove so vključene v ta čezmejni projekt.

Sodobne metode dela z ljudmi z demenco so usmerjene v psihosocialno obravnavo, kar pomeni, da so ob zdravljenju z zdravili potrebne tudi rehabilitacijske in terapevtske aktivnosti, ki stanovalcem z demenco omogočajo pravico do osebnega dostojanstva ter spoštovanja telesne in duševne celovitosti. Po besedah direktorja Doma upokojencev Izola Vasje Medveščka je tako z usposabljanjem zaposlenih storjen še en pomemben korak h konkretnemu uvajanju novosti in sprememb načina dela s stanovalci z demenco, kar je eden pomembnejših ciljev doma v zadnjem obdobju.PV


Najbolj brano