Za onesnaženje kopalnih voda kliči 112

Če opazite onesnaženje kopalnih voda, je treba poklicati na številko 112, ali - če gre za izpust plovila - pomorsko policijo. V Mesečevem zalivu, kjer je bralka naletela na sumljivo penjenje morja, analiza agencije za okolje ni zaznala posebnosti.

  V Mesečevem zalivu sta  prepovedana že plovba in sidranje 
plovil. V letošnjem poletju je pomorska policija ukrepala 
devetkrat. Foto: Nataša Čepar
V Mesečevem zalivu sta prepovedana že plovba in sidranje plovil. V letošnjem poletju je pomorska policija ukrepala devetkrat. Foto: Nataša Čepar

STRUNJAN > Oglasila se nam je bralka, ki je pred tednom dni v Mesečevem zalivu, ki se nahaja pod strunjanskim križem, naletela na penasto onesnaženje morske vode okrog tam zasidrane jadrnice. O tem je želela obvestiti okoljsko inšpekcijo, a nikakor ni uspela govoriti z nikomer od pristojnih. Končno so jo odpravili, naj poskusi prihodnji dan. Bralka je bila ogorčena, saj je pomislila, da tudi če bi bila priča onesnaženju večje obsega, tega ne bi imela kam prijaviti.

V agenciji za okolje so nam pojasnili, da redno izvajajo nadzor nad kakovostjo kopalnih voda in rezultate sproti objavljajo na svoji spletni strani. Nazadnje so v Mesečevem zalivu vzorce analizirali 16. avgusta, pred tem pa še v začetku meseca, 18. in 5. julija ter 20. junija in 23. maja. Rezultati ne kažejo nobenih posebnosti. “Glede na to, da pa se na tem območju pogosto sidrajo turistična plovila, dopuščamo možnost, da pride do kratkotrajnega onesnaženja zaradi nedovoljenega izpusta odpadne vode iz plovil,” menijo v agenciji. Nadzor nad pomorskim prometom sicer izvaja pomorska inšpekcija, ki deluje v okviru uprave za pomorstvo.

Na inšpektoratu za okolje, kjer bralkine prijave sicer nimajo zavedene, so dodatno razložili, da je v skladu z uredbo o strunjanskem krajinskem parku prepovedano poslabševati kakovosti vode in tal z odvajanjem odpadkov ali drugih škodljivih tekočih snovi, sidrati in pluti na motorni pogon. “Kršitev varstvenega režima je že to, da jadrnice plujejo ali se sidrajo. Nadzor nad temi kršitvami na tem območju redno poteka. V letošnjem poletju je policija podala predlog za uvedbo postopka zaradi nedovoljenega sidranja samo na tem območju devetkrat,” so navedli.

Ob zaznavi splošnega onesnaženja je treba poklicati na številko 112, če pa gre za sum izpusta iz plovil, je treba to prijaviti pomorski policiji. Ta pa potem obvesti inšpekcijo za okolje in naravo, ki izpelje prekrškovni postopek.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano