“Zmagovalnega konja se ne menjuje!”

Danes, dan pred skupščino Luke, na kateri SDH načrtuje predčasno zamenjavo nadzornikov, se bodo zaposleni Luke, povezani v luška sindikata in svet delavcev, ob 11.30 zbrali na protestu pred vhodom v pristanišče. SDH želijo sporočiti, da so zamenjave nadzornikov, ki jim bo po njihovem prepričanju sledila tudi zamenjava uprave, nepotrebne.

Današnji polurni protest v Kopru bo na pobudo  sindikata 
žerjavistov tudi del širšega protesta, ki  ga organizira mednarodni sindikat pristaniških delavcev in bo potekal simultano po več evropskih pristaniščih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Današnji polurni protest v Kopru bo na pobudo sindikata žerjavistov tudi del širšega protesta, ki ga organizira mednarodni sindikat pristaniških delavcev in bo potekal simultano po več evropskih pristaniščih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > To, kar spremljamo v dneh pred skupščino Luke, je repriza lanskoletnega dogajanja, pravi predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. “Zdi se, da SDH želi letos končati to, česar jim lani ni uspelo. Takrat so nam hoteli vsiliti menjave nadzornikov, letos imajo, kot kaže, v načrtu združevanje Luke v holding ali pa še kaj drugega.”

Tudi letos je SDH razgrela ozračje s predlogi za zamenjavo dveh nadzornic in s tem sprožila nezadovoljstvo delavcev. Tako Slosar kot predstavnik sindikata žerjavistov in predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Mladen Jovičić sta opozorila, da je Luka lani dobro poslovala in da zato ni nobenega razloga za zamenjavo v nadzornem svetu ali upravi. Na to bodo opozorili danes, ob 11.30, na polurnem protestu pred vhodom v pristanišče. Ne gre za stavko, pridružili se bodo vseevropskemu protestu pristaniških delavcev.

Nepotrebne zamenjave

“Trenutno ne vidimo potreb po nobenih menjavah. Podpiramo vse, ki izkazujejo visoko strokovnost, ki se kaže tudi v rekordnih rezultatih družbe v zadnjem letu in odločitvah, ki kažejo, da gremo v pravo smer. Zmagovalnega konja se ne menjuje,” pravi Mirko Slosar in dodaja: “Če bo do menjav prišlo, bo jasno, da gre za menjave s političnim ozadjem.”

Jovičić se sprašuje, kakšne kriterije je SDH uporabila pri predlogu za menjavo dveh nadzornic: “So slabo delale? So nekompetentne? Je naključje, da bi zamenjali prav predsednico nadzornega sveta?” Meni, da je lanski upor v Luki v SDH pustil zamero, SDH pa očita tudi dvojna merila: “Po eni strani država oziroma SDH od Luke zahteva izjemno visoke rezultate, po drugi strani pa ni enako zahtevna do državnih direkcij in agencij, ki izdajajo različna dovoljenja in soglasja ter so daleč od učinkovitosti.

Protest je sporočilo za SDH

To vpliva tudi na delo v Luki, kjer so sicer zahtevane rezultate dosegli in presegli, a dovoljenj, ki jih težko čakajo, še niso videli. Si pa z rešitvami za premagovanje prostorske stiske včasih, ne po svoji krivdi, nakopljejo več stroškov.

Današnji protest v Kopru bo na pobudo sindikata žerjavistov tudi del širšega protesta, ki ga organizira mednarodni sindikat pristaniških delavcev in bo potekal simultano po več evropskih pristaniščih. “Na njem želimo opozoriti na nekatera dogajanja v pristaniščih po Evropi, tudi v Kopru. SDH želimo opozoriti, da bi z menjavami ogrozila poslovanje Luke in položaj zaposlenih,” pravi Jovičić.

Delavci niso naklonjeni zamenjavam predvsem zato, ker naj bi med nadzornike sedli ljudje, ki so po Jovičićevih besedah povezani s Slovenskimi železnicami (SŽ): “Še vedno gre za poskus združevanja Luke v holding skupaj s SŽ. Nihče ne bo hotel kupiti SŽ, če ne bo zraven dobil kokoši z zlatimi jajci. Država je za to pripravljena žrtvovati Luko.”

Kritičen pa ni bil samo do države, okrcal je tudi Mestno občino Koper, ki naj bi Luko Koper želela kar zapreti, saj naj bi močno obremenjevala okolje. “Ob tem pa se na koprski občini ne zavedajo, da ne trpimo z Luko Koper, pač pa živimo od Luke Koper,” je še dodal.

Tako svet delavcev kot oba luška sindikata pozorno spremljajo dogajanje, povezano z jutrišnjo skupščino Luke. Se lahko ponovi lanskoletna blokada dela v pristanišču? “Napovedati ne moremo ničesar, sploh pa ne spontane blokade. Vse je odprto, bomo videli,” še pravi Slosar.

Z lanskim uporom smo dokazali svojo enotnost, pravijo v Civilni fronti Vstala Primorska - vstani Slovenija. V soboto zato pripravljajo obeležitev prve obletnice luškega upora, je napovedal predstavnik civilne fronte Elvir Lović.

Vladimir Šega, predstavnik skupine, ki povezuje svete delavcev družb v državni lasti, je ocenil, da Luka ni osamljen primer nestrokovnega odnosa SDH. “V korporativnem upravljanju državnih družb prihaja do kaosa. Ne ve se, kdo odloča, kdo vodi, kdo odgovarja, kdo nadzira ... Zato smo priča kupu afer in aferic.” V SDH so se že distancirali do ustanovitve tega združenja, češ da ni pravne podlage za to.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano