Delavec v Luki lažje poškodovan zaradi udara strele

Včeraj dopoldne je prišlo na terminalu za živino v Luki Koper do nesreče zaradi udara strele, pri čemer je eden od delavcev utrpel lažje poškodbe. V Luki pravijo, da je šlo za nesrečen splet okoliščin, ki pa jih bodo natančno analizirali in po potrebi sprejeli dodatne varnostne ukrepe.

Strela naj bi včeraj udarila v verigo dvigala, s pomočjo 
katerega so delavci na živinskem terminalu  nakladali na ladjo 
bale sena.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Strela naj bi včeraj udarila v verigo dvigala, s pomočjo katerega so delavci na živinskem terminalu nakladali na ladjo bale sena.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Med nevihto, ki je včeraj dopoldne zajela Koper, je prišlo v pristanišču do udara strele na živinskem terminalu, kjer so delavci nalagali seno na ladjo z živino. “Glede na zbrane informacije naj bi strela udarila v verigo, na kateri je bilo pritrjeno seno. Pri tem je prišlo do poškodbe delavca, zaposlenega pri zunanjem izvajalcu, ki se je nahajal v neposredni bližini,” je informacijo o nesreči danes potrdil Sebastjan Šik iz službe Luke Koper za odnose z javnostmi.

Delavca, ki je, kot smo neuradno izvedeli, zaposlen pri družbi GAF d. o. o., naj bi ob udaru strele odbilo meter stran od verige. Za krajši čas naj bi mu odreveneli desna roka in noga, a naj bi si kmalu zatem opomogel. Včeraj so ga odpeljali na zdravljenje v izolsko bolnišnico, od koder naj bi ga danes že odpustili.

“Na srečo ni utrpel resnejših poškodb. V takšnem vremenu ne bi smeli delati, a položaj delavcev IPS je, kot vemo, podoben suženjskemu. Primorani smo delati v vseh vremenskih razmerah,” je dogodek komentiral eden izmed delavcev, ki želi ostati anonimen.

Glede varnostnih ukrepov ob tveganih vremenskih razmerah Šik pojasnjuje, da imajo v pristanišču v primeru napovedanega slabega vremena natančno predpisane postopke obveščanja in ukrepanja: “Varnostno nadzorni center Luke Koper, ki spremlja vremenska obvestila Arso, pošlje obvestilo vsem zaposlenim v skupini Luka Koper ter celotni pristaniški skupnosti (agentom in špediterjem), ki morajo, vsak v sklopu svojih pristojnosti poskrbeti za varnost ljudi, tovora in premoženja.”

Agencija za okolje včeraj ni objavila nobenega izrednega opozorila razen napovedanega slabega vremena, pa tudi sicer je nemogoče predvideti udare strel, pravi Šik. “Kljub temu,” dodaja, “velja v pristanišču splošno načelo, da je varnost na prvem mestu, za kar mora poskrbeti sleherni udeleženec v delovnem procesu. Pri včerajšnjem dogodku je šlo za nesrečen splet okoliščin, ki jih je potrebno natančno analizirati in po potrebi sprejeti dodatne ukrepe.” ILONA DOLENC


Najbolj brano