Drevo padlo na gozdarja

S hudimi poškodbami notranjih organov in glave je v soboto dopoldne predčasno končal svoje delo gozdar na pobočju Mrzlega vrha pri Idrskem. Do njega se je prebilo 13 gorskih in ekipa zdravstvenih reševalcev, nato pa so ga kar s kraja nesreče potegnili v helikopter.

Med reševalci, ki so nesrečnemu gozdarju priskočili na 
pomoč, so bili kar trije zdravniki. Foto: Miljko Lesjak Grs
Med reševalci, ki so nesrečnemu gozdarju priskočili na pomoč, so bili kar trije zdravniki. Foto: Miljko Lesjak Grs

IDRSKO > Nesreča se je zgodila v soboto okoli 9.30, ko sta sodelavca gozdarskega podjetja, stara 47 in 45 let, na pobočju med vasema Idrsko in Livek ter Mrzlim vrhom rušila drevesa. V predelu, ki mu domačini rečejo Pekel, je mlajši z motorno žago zarezal v 20 metrov visok jesen in ga podrl, drevo pa je padlo na že podrta druga drevesa. Eno od teh dreves, z deblom premera 40 centimetrov, je pri tem spodneslo, tako da je padlo naravnost proti starejšemu gozdarju.

Deblo je nesrečnega gozdarja zadelo in ga zbilo na tla, k sreči pa ni padlo nanj. Hudo poškodovan je obležal med dvema drevesoma. Njegov mlajši kolega je vse videl in mu priskočil na pomoč ter poklical regijski center za obveščanje.

Od tam so na kraj nesreče napotili tolminske gorske reševalce in tolminske zdravstvene reševalce, tja so odhiteli tudi bovški policisti. Reševalci so morali najprej po blatni vlaki premagati 400 metrov višinske razlike, da so lahko prišli na greben, od koder so se spustili sto metrov niže do ponesrečenca.

Ker je bilo jasno, da so njegove poškodbe hude, so že po poti poklicali na pomoč nujno helikoptersko medicinsko pomoč, ki je z vojaškim helikopterjem priletela na kraj ob prihodu reševalcev na tleh. Kar trije zdravniki so ponesrečenca oskrbeli, ga namestili na nosila, nato pa so ga z jeklenico in vitlom potegnili v helikopter. Odpeljali so ga v ljubljanski klinični center. Po neuradnih informacijah naj bi utrpel hude poškodbe notranjih organov in glave. V reševanju je sodelovalo 13 tolminskih gorskih reševalcev, ekipa tolminskega zdravstvenega doma in posadka vojaškega helikopterja.

DC


Najbolj brano