Izsiljevanje in prevzemanje podjetij na luškem območju

Izsiljevanja in oderuška posojila, ki jih koprski kriminalisti še vedno preiskujejo, so se po naših informacijah dogajala tudi na območju koprskega pristanišča. Med osumljenci so namreč zastopniki podjetja GAF, ki so izvajalci pristaniških storitev (IPS). Njihove žrtve pa naj bi bili drugi IPS, ki delajo za Luko Koper.

Izsiljevanje in oderuška posojila, ki jih koprski kriminalisti še vedno preiskujejo, število 
oškodovancev pa se povečuje, naj bi se dogajala tudi za ograjo koprskega pristanišča. V Luki 
Koper pravijo, da o tem nič ne vedo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Izsiljevanje in oderuška posojila, ki jih koprski kriminalisti še vedno preiskujejo, število oškodovancev pa se povečuje, naj bi se dogajala tudi za ograjo koprskega pristanišča. V Luki Koper pravijo, da o tem nič ne vedo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Domnevni vodja združbe, ki naj bi se ukvarjala z izsiljevanjem in oderuškimi posojili, kljub pritožbi njegovega odvetnika, ostaja v priporu. Gre za 59-letnega Radenka Vasića, med osumljenimi pa sta po neuradnih podatkih tudi njegova žena, hčerka in sin. Prav vsi pa po naših podatkih vpletenost zanikajo. Goran Vasić je direktor podjetja GAF, ki se ukvarja s pretovarjanjem in njegove storitve najema Luka Koper. Po naših informacijah naj bi Vasićevi imeli različna podjetja, ukvarjajo se z različnimi posli, tudi gradbenimi.

Ob tem naj bi posojali denar več ljudem, v zameno pa zahtevali oderuške obresti. Denar so po naših podatkih posojali tudi drugim IPS, ki delajo za Luko Koper. Ker jim slednji dolgov zaradi oderuških obresti nato niso uspeli vrniti, so jim tudi s pomočjo drugih povezanih oseb prevzemali luške posle, delavce in celo podjetja. To naj bi se dogajalo že nekaj let in s tem naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo Luke Koper, ki pa ni ukrepalo.

V Luki Koper to zanikajo. “S strani organov pregona nismo bili obveščeni o tem, da naj bi posamezniki, ki so zaposleni v podjetjih, ki imajo z Luko Koper sklenjeno pogodbo o izvajanju pristaniških storitev, vpleteni v kakršno koli preiskavo,” so na naša vprašanja odgovorili v Luki Koper.

Na dodatno vprašanje, ali drži, da so bili s strani nekaterih IPS obveščeni, da prihaja med njimi do izsiljevanja in prevzemanja podjetij, pa v Luki Koper nismo dobili konkretnega odgovora.

V Luki Koper so sicer potrdili, da so opazili spremembe lastništva in vodstva v nekaterih podjetjih, da pa nimajo nikakršnih pooblastil ali vzvodov, da bi lahko preverjali vzroke za to. “Luka Koper prav tako ne more vplivati oziroma se vmešavati v razloge za prehajanje delavcev iz enega podjetja v drugo,” je še pojasnil vodja službe za odnose z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik in dodal, da bodo poslej pozorno spremljali razvoj dogodkov in po potrebi zaščitili interese družbe. V Luki niso izključili niti možnost, da bi prekinili sodelovanje s podjetji, čigar zastopniki so osumljeni kaznivih dejanj.

Od prijetja desetih osumljenih in hišnih preiskav na njihovih domovih je minilo že več kot tri tedne, a policija še vedno ne daje nobenih podrobnejših informacij. Odgovarjajo le, da kriminalisti nadaljujejo preiskavo, zbirajo obvestila, preiskujejo zasežene računalnike osumljencev in analizirajo dokumentacijo. Sporočili so še, da se krog osumljenih in ovadenih ni povečal, se pa je povečalo število oškodovancev. Po naših informacijah sta združbo razkrila dva oškodovanca, ki nista mogla več prenašati izsiljevanja. Enemu od njih naj bi dolg s 300.000 evrov narasel kar na 600.000 evrov. Po naših informacijah naj bi policisti pri enem od osumljencev, ki menda dobiva socialno podporo, našli tudi več deset tisoč evrov v gotovini. DC

“V kolikor se bodo obtožbe izkazale za resnične, bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo zaščitili interese družbe ter ravnali v skladu z veljavnim etičnim kodeksom Skupine Luka Koper. Ta pravi, da zavračamo sklepanje poslov po moralno spornih metodah, kot so izsiljevanje, podkupovanje ter pridobivanje premoženjskih in drugih koristi ter ugodnosti zase in druge ter se izogibamo vsakemu ravnanju, ki bi imelo znake korupcije,” pravi Šik.

Po naših informacijah naj bi bil eden od oškodovancev, ki je kriminalistom prijavil izsiljevanje, prav nekdanji lastnik podjetja, ki za Luko Koper izvaja pristaniške storitve. Lastništvo v njegovem podjetju se je spremenilo sredi marca, edini lastnik in zastopnik je zdaj moški, ki je skupaj z Vasićevimi med ovadenimi v tej zadevi.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano