Kam je tekel kalij?

V zadevi Radan je včeraj vnovič pričala medicinska sestra z oddelka za intenzivno nevrološko terapijo Nada Savić, ki je za enega od štirih pacientov, ki naj bi jih - kot trdi obtožnica - zdravnik Ivan Radan umoril iz morilske sle, pripravila sporni odmerek kalija. Povedala je, da je infuzijski sistem, kakršnega so uporabljali na oddelku, omogočal, da bi kalij tekel mimo pacienta.

Sojenje Ivanu Radanu se bo nadaljevalo oktobra. Foto: STA
Sojenje Ivanu Radanu se bo nadaljevalo oktobra. Foto: STA

LJUBLJANA > Nada Savić je že na pričanju januarja letos potrdila, da ji je Ivan Radan decembra 2014 naročil, naj za bolnika pripravi sporni odmerek kalija, ni pa videla, kam je stekel. Včeraj je prišla vnovič kot priča, saj se je po nastopu priče tožilstva Mateje Lopuh pojavila dilema, ali je infuzijska črpalka sploh omogočala, da je kalij tekel mimo bolnika in ne vanj.

Radan vseskozi trdi, da je bil kalij le provokacija, s katero je želel opozoriti na nemogoče razmere na oddelku. Odmerek naj bi speljal tako, da ni tekel pacientu v žilo, pač pa mimo nje. Strokovnjakinja za paliativo Mateja Lopuh je spomladi to možnost zavrnila. Z demonstracijo na infuzijski črpalki je prikazala, da to ni mogoče, saj črpalke ne omogočajo povratnega toka, ki bi bil nujen za ta obvod. Savičeva je včeraj povedala, da so črpalke, ki so jih takrat uporabljali na oddelku, omogočale povratni tok. Če so bile takrat že uvedene črpalke, o katerih je govorila Lopuhova, so bile uvedene brez vednosti Savićeve, ki je bila takrat pogodbena sodelavka oddelka. Sodišče bo Savičevo najbrž še enkrat povabilo kot pričo, da bi ji tudi vizualno predočilo črpalko, ki jo je predstavila Lopuhova.

Naslednja obravnava bo 12. oktobra. Sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki je po rodu iz Senožeč, se je začelo marca lani. Po zaslišanju številnih prič ter predstavitvah izvedenskega mnenja avstrijskega zdravnika Wolfganga Krölla in strokovne priče tožilstva Mateje Lopuh je tožilka Katarina Bergant umaknila obtožnico za dva pacienta, tako da je Radan obtožen za umor štirih pacientov.

Spomnimo, da Wolfgang Kröll, ki ga je za izvedenca imenovalo sodišče, iz dokumentacije, ki jo je imel na voljo, ni mogel potrditi, da so Radanovi pacienti umrli zaradi prevelikih odmerkov morfija, propofola ali kalija. Dokumenti ne kažejo, da je Radan bolnike obravnaval v nasprotju z doktrino, je ugotovil Kröll, čeprav je tudi opozoril, da so na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana slabo beležili podatke o zadnjih urah življenja pacientov, zato je težko rekonstruirati dogajanje.

Lopuhova je medtem trdila, da obvod, na katerega se sklicuje Radan, ni bil mogoč. Pri nekaterih drugih bolnikih je opozorila na to, da so nenadoma umrli, čeprav njihove življenjske funkcije pred tem niso nakazovale smrti.

Obtožnica Ivana Radana bremeni še neupravičenega snemanja pacientov, zlorabe uradnega položaja, ko naj bi zlorabil bolniško odsotnost, ter omogočanja uživanja prepovedanih drog. Svojim prijateljem in sorodnikom naj bi predpisoval velike količine zdravil, predvsem pomirjeval.

JANA KREBELJ


Najbolj brano