Motorist trčil v konja in umrl

Večerna vožnja 55-letnega motorista z Unca se je v četrtek na Postojnskem končala tragično. Med vožnjo je pri Hraščah silovito trčil v konja, ki je prečkal cesto, padel in negiben obležal. Kljub pomoči gasilcev in reševalcev je umrl. Konj se je medtem z razparanim trebuhom zatekel v bližnje grmovje, kjer mu je veterinar skrajšal muke. V četrtek popoldne je motorist obležal tudi v Kobdilju, včeraj je zaradi srne padel motorist na Ajdovskem, drugi je nad Razdrtim trčil v zapornico, na cesti med Senožečami in Razdrtim pa je padla kolesarka.

Motorist z Unca je po trku v konja  zaradi hudih poškodb 
umrl. Foto: Pgd Postojna
Motorist z Unca je po trku v konja zaradi hudih poškodb umrl. Foto: Pgd Postojna

HRAŠČE > Splet okoliščin, ki je pripeljal do tragične nesreče in smrti 55-letnega motorista z Unca, se je po naših neuradnih informacijah začel odvijati že pozno popoldne. Pri vasi Mali Otok naj bi menda družina, ki goji konje, popravljala ograjo pašnika. Štirje konji naj bi izkoristili priložnost in jo mahnili na prostost. Odpravili naj bi se proti jugu, proti Hraščam in v smeri proti vasi Studenec. Pri tem so konji srečno prečkali cesto.

Člani družine (mož, žena in dva otroka) so takoj začeli iskati konje. Bili so na južni strani ceste. Počasi so jih gnali proti domači vasi, ko so se približali cesti, pa so na bližajoče se konje opozarjali voznike z obeh smeri ceste. Čez cesto so varno spravili tri konje, ko je na cesto pritekel četrti, pa se je zgodila tragedija.

Obležal negiben

Takrat je namreč od Hrašč proti Postojni po cesti pripeljal 55-letni motorist z Unca in približno 20 metrov pred odcepom za Zagon in Mali Otok silovito trčil v konja. Zakaj ni ustavil na znake članov družine, ki je gnala konje, in ali jih je videl, bodo morali policisti in morda tudi sodni izvedenci šele ugotoviti. Tik za konjem nam bi namreč hodila žena lastnika konj.

Motorist je po padcu padel, nekaj deset metrov drsel po cesti in negiben obležal ob robu ceste. Lastnik konj je takoj poklical na pomoč, iz Postojne so prihiteli gasilci in reševalci, ki so motorista tudi oživljali, vendar je bil ves njihov trud zaman. Očividci so opazili, da je motorist hudo krvavel. Ker je takoj po padcu negibno obležal, naj bi bil zanj najverjetneje usoden zlom tilnika. Zdravnik je čez nekaj časa lahko le potrdil njegovo smrt, preiskovalni sodnik pa je odredil sodno obdukcijo.

Drugi motorist padel zaradi srne

Po proučitvi vseh okoliščin so policisti krivdo za dogodek pripisali 57-letnemu lastniku konj, ovadili ga bodo zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Kako silovit je bil udarec, priča tudi poškodba konja, saj je po trku z razparanim trebuhom stekel na bližnji travnik in se tam zavlekel v grmovje. Veterinar je ocenil, da so poškodbe prehude, in konja uspaval.

Podobna nesreča se je zgodila včeraj opoldne na cesti med Vrtovinom in Selom na Ajdovskem. 34-letnemu motoristu je v bližini Sela pred motorno kolo skočila srna, v katero je trčil in zaradi tega padel. Srna trka ni preživela, motorist pa si je po prvih podatkih zlomil nogo. Ajdovski reševalci so ga oskrbeli in ga odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, higienik pa je odpeljal kadaver srne.

Uro kasneje je na cesti med Senožečami in Razdrtim padla kolesarka, ki se je peljala v skupini kolesarjev. V nesreči se je poleg kolesarke poškodoval še en kolesar.

Na Krasu izsilil prednost motoristu

Včeraj zgodaj dopoldne je italijanski motorist pripeljal na cestninsko postajo Nanos nad Razdrtim, očitno zapeljal na vozni pas za tovornjake in nameraval za tovornjakom prevoziti cestninsko postajo. Vendar pa se je zapornica zaprla tik pred njim in ga udarila v čelado. Po podatkih regijskega centra so Italijana oskrbeli postojnski reševalci, poškodoval naj bi si obraz, po podatkih policije pa Italijan ni želel obravnave in ni bil poškodovan.

V četrtek popoldne je 58-letni voznik v Kobdilju pri Štanjelu z avtom s stranske ceste zapeljal na glavno in pri tem izsilil prednost 43-letnemu motoristu iz Prvačine, ki se je takrat pripeljal po njej. Poškodovanega motorista so oskrbeli sežanski reševalci in ga odpeljali v izolsko bolnišnico, policisti pa so vozniku avta napisali kazen.

DANIJEL CEK


Najbolj brano