Našli so ga nezavestnega

Vedel naj bi le to, da se je vzpenjal po stezi, nato pa se do trenutka, ko so ga prebujali neznani planinci, ni spomnil ničesar več. Domači planinec je v soboto v Krnskem pogorju padel in nekaj časa ležal nezavesten, dokler ga niso našli drugi. V petek pa si je že med vzletom poškodoval hrbtenico tuji jadralni padalec. Ker ga je padalo potegnilo v zrak, je moral poškodovan jadrati še do Kobarida.

Fotografija je simbolična. Foto: Ilona Dolenc
Fotografija je simbolična. Foto: Ilona Dolenc

SEVERNA PRIMORSKA > Namesto čudovitega vzpona na Kožljak je domači planinec v soboto zjutraj na Krnskem pogorju doživel nenavadno nesrečo. Najverjetneje ga je med vzpenjanjem obšla slabost, zaradi katere je padel, pri padcu pa z glavo zadel v kamen in nezavesten obležal. Koliko minut je ležal tako, ne bo nikoli izvedel nihče, na njegovo srečo pa so za njim po isti stezi prišli drugi planinci in ob pol sedmih naleteli nanj.

Videli so, da je moški živ, in ga kmalu predramili, da je prišel k zavesti. Nato je skupaj z njimi nekaj časa obsedel, da je prišel k sebi, planincem zagotovil, da bo v redu, in začel sam sestopati proti dolini. Medtem pa so planinci že poklicali na pomoč regijski center, od tam pa so o dogodku obvestili tolminske gorske reševalce. Eden od reševalcev je bil ravno v bližini in mu je takoj odhitel naproti.

Skupaj sta nato sestopila do planine Zaslap, kjer ga je gorski reševalec oskrbel in z njim počakal na reševalno ekipo tolminskega zdravstvenega doma, ki ga je odpeljala na pregled v Tolmin.

Tolminski reševalci so v soboto zgodaj popoldne reševali še jadralnega padalca, natančneje njegovo padalo, ki je obviselo na drevesu nad Slapom ob Idrijci. Padalec se pri nekoliko nerodnejšem pristanku ni poškodoval, reševalci so mu pomagali z drevesa sneti padalo in potem skupaj z njim sestopili v dolino.

Huje jo je skupil tuji jadralni padalec, ki se je poškodoval že v petek opoldne. Padalec se je poškodoval še pri vzletišču nad Kobaridom, ko mu je nekaj metrov od tal sunek vetra zaprl padalo, tako da je padel na tla, si pri tem poškodoval hrbtenico, v naslednjem trenutku pa ga je padalo zopet potegnilo v zrak, tako da je bil prisiljen jadrati, čeprav je bil poškodovan.

Njegovi kolegi so poklicali na pomoč in povedali, da bo poškodovani kolega pristal v Kobaridu. Tolminski gorski reševalci so odhiteli tja in ga počakali. Nesrečni padalec je, verjetno tudi zaradi bolečin, tudi pristal nekoliko trše ter se še dodatno poškodoval. Gorski reševalci so ga oskrbeli do prihoda tolminskih zdravstvenih reševalcev, ki so ga dodatno oskrbeli in ga namestili v helikopter, s katerim so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. DC


Najbolj brano