Nekdanji direktor izolske bolnišnice obtožen zlorabe uradnega položaja

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je zoper nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Izola (SBI) vložilo obtožbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

mena osumljenca na vrhovnem državnem tožilstvu niso 
razkrili, po neuradnih podatkih pa gre za nekdanjega direktorja SBI Janija Derniča, ki je potrdil, da je vodil bolnišnico v času, ko so se zgodila očitana dejanja.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
mena osumljenca na vrhovnem državnem tožilstvu niso razkrili, po neuradnih podatkih pa gre za nekdanjega direktorja SBI Janija Derniča, ki je potrdil, da je vodil bolnišnico v času, ko so se zgodila očitana dejanja.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Jani Dernič, ki je bolnišnico vodil v času, ko so se zgodila očitana dejanja, je za STA dejal, da zavrača kakršne koli očitke. "V postopku, ki bo sledil, bomo z argumenti zanesljivo zavrgli vse navedbe, ki so zapisane," je dejal za STA. Dodatne izjave pa bo lahko posredoval, ko bo zadeva končana, je še povedal.

Nekdanjemu direktorju namreč očitajo, da je pri oddaji storitve zunanje sterilizacije za potrebe SBI naročilo oddal družbi, ki jo obvladujejo posamezniki, s katerimi je bil vnaprej tako dogovorjen, četudi je vedel, da je ta družba zgolj posrednik in ne dejanski izvajalec sterilizacije, so sporočili s tožilstva.

Po očitkih iz obtožbe naj bi to storil tako, da je v nasprotju z določili zakona o javnem naročanju zbiral ponudbe od družb, ki so bile med sabo poslovno in lastniško povezane preko svojih ustanoviteljev, njihove kontakte pa je bolnišnici posredovala družba, ki je bila nazadnje izbrana za opravljanje sterilizacije.

Glede na samo vrednost posla SBI ne bi smela zbirati ponudb, temveč bi morala javno naročilo objaviti na portalu javnih naročil. Na ta način bi se za posel lahko potegoval vsak zainteresirani ponudnik. Cena, ki jo je bolnišnica plačala posrednikom, s katerimi se je dogovorila za posel, je bila za skoraj polovico višja od tiste, ki jo je za sterilizacijo računala družba iz Italije, ki je dejansko izvajala sterilizacijo.

SBI je za sterilizacijo plačala 591.096 evrov, od tega je posredniška družba zaslužila 261.212 evrov. SBI je s pomočjo zbiranja ponudb oddala tudi storitev prevoza materiala za zunanjo sterilizacijo.

Obtožba je bila vložena tudi zoper dva posameznika, s katerima se je nekdanji direktor dogovarjal za posle ter zoper uslužbenko SBI, ki je sodelovala pri zbiranju ponudb. Vsem trem se očita storitev kaznivega dejanja pomoči h kaznivemu dejanju zlorabe položaja, so še sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

STA


Najbolj brano