Po platišču vozil deset kilometrov

Deset kilometrov je s prazno gumo na prikolici vztrajal romunski državljan, preden so ga v nedeljo ljubljanski prometni policisti ustavili na cestninski postaji Log. Sicer pa so v vseevropskem nadzoru odkrili deset kršiteljev med vozniki avtobusov in 618 med vozniki tovornjakov.

Voznik kombija s prikolico je kar vozil, kljub temu, da se je ena 
od štirih gum na prikolici že zdrobila in je vozil le po 
platišču.  Foto: Generalna Policijska Uprava
Voznik kombija s prikolico je kar vozil, kljub temu, da se je ena od štirih gum na prikolici že zdrobila in je vozil le po platišču.  Foto: Generalna Policijska Uprava

SLOVENIJA > Od ponedeljka, 9. oktobra, do minule nedelje je tako kot po večini evropskih držav tudi pri nas potekal evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Slovenski policisti so po vsej državi ustavili in preverili 367 voznikov avtobusov in 3737 voznikov tovornjakov. Med njimi so odkrili kar 618 kršiteljev. Veliko bolje so se odrezali vozniki avtobusov, pri katerih so odkrili le deset kršiteljev. Med vozniki avtobusov je bilo tako le slabe tri, med vozniki tovornjakov pa kar dobrih 16 odstotkov kršiteljev.

Na policiji poudarjajo, da je namen akcije zmanjšati kršitve predpisov med vozniki avtobusov in tovornjakov. Najpogostejše kršitve so nepravilno zavarovan tovor, vožnja brez uporabe varnostnega pasu, preobremenjenost vozil in seveda prekoračitev hitrosti. Med nadzorom so ljubljanski prometni policisti na avtocesti Koper-Ljubljana po obvestilu občana v nedeljo ustavili tudi romunskega voznika kombija, ki je za seboj vlekel prikolico, na njej pa še en kombi.

Kot da to ne bi bilo dovolj, je voznik nadaljeval z vožnjo, čeprav je bila ena od štirih gum na prikolici predrtih. S prazno gumo, ki se je kmalu zdrobila, tako da so od nje ostale le sledi, je vozil s hitrostjo 50 kilometrov na uro in to najmanj deset kilometrov. Policisti so ga ustavili na cestninski postaji Log, kjer je vozil že po samem platišču. Prikolico so izločili iz prometa, vozniku pa izrekli 800 evrov kazni.

Policisti so ustavili tudi voznika tovornega vozila s priklopnim vozilom, ki ni upošteval obveznega tedenskega počitka. Vozniško dovoljenje so mu začasno vzeli - dokler ni izpolnil najmanj 24 ur tedenskega počitka. Izrekli so mu 780 evrov globe, proti podjetju, za katerega dela, pa bodo uvedli prekrškovni postopek. DC


Najbolj brano