Razkrinkali združbo, ki se je ukvarjala s prostitucijo na območju Sežane

Nedavno so kriminalisti zaključili dlje časa trajajočo preiskavo s področja trgovine z ljudmi z namenom izkoriščanja prostitucije, ki se je dogajala v nočnem klubu na območju Sežane.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

KOPER > Prijeli in zaslišali so člane združbe, ki so v času med letoma 2009 in 2017 izvršili skupno najmanj 45 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, in sicer v nočnem klubu na območju Sežane, ki je deloval v okviru gospodarske družbe. Osumljeni 42-letnik z območja Sežane, 54-letnik z območja Ljubljane, 46-letnik z območja Komna in 50-letnik iz območja Radeč so sodelovali pri izkoriščanju skupno najmanj 45 žensk v nočnem klubu. S preiskavo je bilo ugotovljeno, da je šlo za državljanke Dominikanske republike, Ukrajine, Moldavije, Hrvaške, Češke, Srbije, Filipinov, Slovaške, Kazahstana, Romunije, Bolgarije, Madžarske, Španije in Argentine.

Člani združbe so zaradi izkoriščanja prostitucije, poznanstev z osebami, ki delujejo na področju organiziranega kriminala in nekdanjimi žrtvami ter zaradi pridobljenih izkušenj iz predhodnih kriminalističnih preiskav delovali preko povezanih oseb pri novačenju iskanju žrtev in njihovi nastanitvi. Pri tem so izkoristili socialno ekonomske razmere v izvornih državah oškodovank in osebne-socialne okoliščine teh žrtev ter jih novačili z obljubo o dobro plačanem delu, ki je povezano s plesom in animacijo, v nadaljevanju pa so jih nastanili v sklopu objekta nočnega kluba na območju Sežane, kjer so jih izkoriščali za prostitucijo. Njihova obljubljena plača ni bila zagotovljena, temveč je bila vezana na njihovo delo, ki je bilo povezano s prostitucijo in aktivnostmi v povezavi s prostitucijo kot so prepričevanje strank, da jim plačajo pijačo, šele nato pa so z njimi opravile tudi spolni odnos za plačilo. Da so dekleta dejansko najprej stranke prepričevale, da jim plačajo pijačo in šele nato so z njimi odšle v sobo, pa je skrbel natakar, ki je nadziral dekleta v času odsotnosti vodje in lastnika nočnega kluba, ki je tudi sam opravljal delo natakarja.

Od 100 do 500 evrov

42-letnik z območja Sežane in 50-letnik z območja Radeč sta urejala delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje, saj sta na ta način legalizirala prihod in nastanitev oškodovank v Sloveniji, na naslovu nočnega kluba na območju Sežane ter na tak način skušala prikriti dejansko izkoriščanje prostitucije. 42-letnik z območja Sežane je bil tudi lastnik in vodja nočnega kluba. 54-letnik z območja Ljubljane in46-letnik iz območja Komna pa sta opravljala delo natakarja v nočnem klubu, pri čemer sta aktivno sodelovala tudi pri izkoriščanju prostitucije.

Dekleta so se s prostitucijo ukvarjale po navodilih in pod vodstvom članov združbe, in sicer na naslovu nočnega kluba, občasno pa so lahko z dovoljenjem vodje in plačilu s stranko odšle tudi izven nočnega kluba.

Oškodovanke so morale biti vedno na razpolago zaradi prostitucije, vse dni v tednu. Cena izkoriščanja prostitucije in z njo povezana spolna dejanja je znašala od 100 evrov za uro pa tudi do 500 evrov za celo noč.

V času prijetja osumljenih se je v nočnem klubu nahajalo sedem oškodovank, šlo je za državljanke Dominikanske republike, Ukrajine in Moldavije, ter šest moških gostov oziroma strank.

Stranke večinoma iz Italije in Slovenije

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so se kot gostje v nočnem klubu pojavljali predvsem državljani Italije in državljani Slovenije, občasno pa tudi državljani ostalih bližnjih držav, pa tudi tujci raznih primorskih hotelov. Ti so med bivanjem na območju Slovenije s pomočjo taksistov, ki so jim nudili prevoz, obiskali nočni klub na območju Sežane in proti plačilu koristili spolne storitve tam nastanjenih oškodovank.

Storilci so tako v zvezi z zgoraj imenovanimi žrtvami s svojimi ravnanji zlorabili njihovo dostojanstvo, niso jim nudili nobene socialne in zdravstvene varnosti, varnosti, zdravja in dostojanstva pri delu ter poštenih in pravičnih delovnih pogojev.

Z izvršitvijo opisanih kaznivih dejanj so si storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v znesku cca 800.000 evrov. Vsi štirje osumljeni so bili 12. avgusta privedeni s kazensko ovadbo na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju odredil pripor zoper 42-letnega državljana Slovenije z območja Sežane, ostali pa so bili po zaslišanjih izpuščeni na prostost. Za storitev kaznivega dejanja trgovina z ljudmi je zagrožena zaporna kazen od treh do petnajstih let in denarna kazen. Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov v opisani zadevi.

Spletno uredništvo


Najbolj brano