So opazovali napačnega človeka?

Maja lani so kriminalisti z odmevno racijo med drugim prekinili razvejano preprodajo nedovoljenih drog v Dino baru v Novi Gorici. Na novogoriškem okrožnem sodišču zato sodijo peterici, ki je obtožena poslov z drogo na Goriškem in v Ljubljani. Po zagovorih obtoženih, pregledovanju listinskih dokazov in zasliševanju prič je sodišče zaslišalo še tajnega delavca in tajnega opazovalca.

Po prijetju osumljencev maja lani so kriminalisti z odmevno 
racijo  prekinili razvejano preprodajo nedovoljenih drog v 
Ljubljani in Novi Gorici. Foto: Leo Caharija
Po prijetju osumljencev maja lani so kriminalisti z odmevno racijo prekinili razvejano preprodajo nedovoljenih drog v Ljubljani in Novi Gorici. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Obtoženi Stanislav S., Ajdin Ć., Rok S., Selvir D. in Elvis M. senatu novogoriškega okrožnega sodišča že od novembra lani, ko se je začela glavna obravnava, zatrjujejo, da niso krivi za kazniva dejanja, ki jim jih očita tožilstvo.

V priporu zaradi prodaje več kot pol kilograma droge

To 57-letnemu Stanislavu S. očita, da naj bi marca lani v Dino baru v Novi Gorici neki osebi prodal dva grama heroina za 100 evrov, poleg tega pa tajnemu delavcu v nakup ponujal pet gramov iste droge. “Česar nimam, ne morem prodajati,” je novembra lani Novogoričan povedal v svoj zagovor.

Za 31-letnega Ajdina Ć. tožilstvo trdi, da je februarja in marca lani v Ljubljani nekajkrat prodal po pol grama kokaina. Krivde ni priznal. Rok S., ki je še vedno v priporu, je lani spomladi v Ljubljani Marjanu L. skupno prodal več kot pol kilograma heroina. V dveh primerih naj bi po ugotovitvah tožilstva to storil skupaj z 38-letnim Selvirjem D.

Na predobravnavnem naroku je krivdo sicer priznal, a le delno. Dejal je, da je vse to res storil, a ne s Selvirjem D. Slednji, ki se je v postopku znašel, ker naj bi z Rokom S. prodal skoraj 400 gramov heroina, je novembra dejal, da sta z Rokom S. sicer prijatelja, a nikoli ni počel, kar mu očitajo. Elvis M. pa naj bi marca lani v Ljubljani Barbari D. prodal dobrih 200 gramov heroina. Tako trdi tožilstvo, 37-letni Ljubljančan pa je v svoj zagovor dejal: “Jaz s tem nimam nič.”

Niso vsak dan tajno opazovali

Eden od kriminalistov, ki je koordiniral operativno delo v predkazenskem postopku, je kot priča pojasnil, da so imeli opazovalce tudi v Grosupljem in Logatcu, kjer so izvajali kontinuirano opazovanje. Na podlagi informacij tajnih delavcev je koordiniral delo in pridobival dovoljenja za nadaljnjo zvezo. Dodal je, da tajnega opazovanja niso izvajali vsak dan, podrobnosti njihovega dela pa ni razkril. Povedal je, da naj bi bil Selvir D. šef dobavitelja, Rok S. pa dobavitelj Marjana L.

V Primorskih novicah smo 24. decembra lani v članku Pike in vejice so jih spravile na zatožno klop napačno zapisali, da so kriminalisti v hišni preiskavi spomladi leta 2015 29-letnemu Matu J. zasegli kokain in heroin v zavitkih iz aluminijaste folije. To so namreč našli pri osebnem pregledu.

Tajni delavec je opisal dogajanje v lokalu Dino v Novi Gorici. “V lokalu ni bilo nikoli gužve. S Kristino B. sva bila prijatelja iz lokala, tudi z Barbaro D. in Stanislavom S., ki mi je ponujal drogo v nakup. Nisem opazil, da bi on imel kakršnekoli psihične težave,” je dejal v posebnem prostoru poleg sodne dvorane, kjer so mu popačili glas. Poročila s terena naj bi pisal sam na računalnik, nato jih je oddal koordinatorju akcije. Tudi Marjana L. naj bi večkrat srečal, a zdravstvenih težav pri njem ni zaznal. “Jaz droge nisem prodajal. To je izmišljotina,” je bil odločen tajni delavec.

Tajni opazovalec pa je sodeloval pri prikritih ukrepih na območju Ljubljane, Grosupljega in Logatca. Spomladi leta 2016 je tako na teh lokacijah večkrat prikrito opazoval Elvisa M., Roka S. in Selvirja D. “Ne spomnim se, kolikokrat sem Elvisa M. videl v Ulici Pohorskega bataljona v Ljubljani, a videl sem ga. Kolikokrat je to bilo, piše v poročilu,” je odgovoril na vprašanje Kati Mininčič, zagovornice Elvisa M., ki je prepričana, da so opazovali napačnega človeka oziroma ga niso pravilno identificirali. Med akcijo je namreč prišlo do zamenjave opazovanih oseb Ajdina Ć. in Elvisa M. Sojenje se nadaljuje v petek, ko bo sodišče zaslišalo še nekaj prič.

NR


Najbolj brano