Tožilstvo umaknilo obtožbo proti Radanu za dva umora

Tožilstvo je po današnjem pričanju strokovnjakinje za paliativo, sicer priče tožilstva Mateje Lopuh odločilo, da umakne obtožbo proti zdravniku Ivanu Radanu za umor dveh bolnic. Obtožnica tako Radana bremeni še štirih umorov.

Obtožnica Ivana Radana bremeni še štirih umorov. Foto: STA
Obtožnica Ivana Radana bremeni še štirih umorov. Foto: STA

LJUBLJANA > Mateja Lopuh je za tri bolnice na podlagi dokumentacije ocenila, da odmerki morfija niso bili tako visoki, da bi pospešili njihove smrti. Gre za bolnice, ki jih je Ivan Radan obravnaval na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in so umrle septembra 2012, decembra 2012 in decembra 2013.

Tožilstvo je zatem umaknilo obtožbe za umor bolnic, ki sta umrli septembra 2012 in decembra 2013, ne pa tudi za bolnico, ki je umrla decembra 2012. Glede slednje je namreč Lopuhova opozorila na izvedensko mnenje Wolfganga Krölla, da če je bolnica dobila takšno količino morfija, kot je to zabeleženo v temperaturnem listu, bi to verjetno povzročilo njeno smrt. Pri omenjeni bolnici namreč na podlagi dokumentacije ni jasno, ali je dobila tudi drugo infuzijo morfija, saj je bila v času, ko je bila aplikacija morfija zabeležena, že mrtva.

Ob tem je Lopuhova dejala, da na podlagi podatkov življenjskih funkcij v temperaturnem listu te bolnice ni mogoče razbrati, da je imela bolnica težave z dihanjem in je bruhala, kot je to trdil Radan in s tem utemeljeval razlog za aplikacijo morfija. Tako prepričljivega razloga, zakaj je Radan bolnici dal morfij, po njenih navedbah ni.

Glede bolnika, za katerega naj bi bil usoden odmerek propofola in je umrl konec januarja 2014, je Lopuhova dejala, da se ji zdi popolnoma nerazumljivo, zakaj se je še na dan bolnikove smrti dopoldne želelo podaljševati njegovo življenje, čeprav je bilo popolnoma jasno, da se izteka. Nato pa je popoldne dobil naenkrat visok odmerek propofola. Radan je dejal, da je dopoldne reševal bolnika kljub paliativnemu zdravljenju, ker je želel, da ostane živ do obiska svojcev popoldne.

Pri bolnici, ki je umrla julija 2013, pa je Lopuhova opozorila na velike količine morfija. Iz knjige narkotikov namreč izhaja, da je bilo za bolnico na dan smrti izdanih 14 ampul morfija. Lopuhova meni, da je bila uporaba morfija pri tej bolnici upravičena, saj so jo nekaj ur pred njeno smrtjo uspeli prevesti iz aparatov na spontano dihanje, kar je verjetno pri takšni bolnici sprožilo dihalno stisko. Vendar pa je po njenem mnenju “v tako visokih odmerkih morfij vplival na to, da je umrla”.

Lopuhovi tudi ni jasno, zakaj so tako hudo bolno žensko, ki v tistem trenutku ni umirala, spravili na spontano dihanje, saj je bilo iz njenega zdravstvenega stanja jasno, da ne bo mogla sama dihati. Niti ji ni bilo jasno, zakaj je niso potem nazaj priklopili na umetno dihanje, saj je glede na dokumentacijo po dveh urah in pol prešla v dihalno stisko.

Radan je odgovoril, da ni bil on tisti, ki je bolnico prevedel na spontano dihanje. Po njegovih besedah je bila odločitev o tem sprejeta na konziliju, čeprav Lopuhova trdi, da to iz dokumentacije ni razvidno. Sicer pa je bolnica samostojno dihala dve uri, kar po Radanovih navedbah pomeni, da je bil prevod na samostojno dihanje uspešen. Ni pa je želel ponovno vrniti na umetno dihanje, ker da bi s tem bolnici samo podaljševal trpljenje.

Potem ko je tožilstvo danes umaknilo obtožbi o dveh umorih, obtožnica zdaj Radana bremeni umora štirih bolnikov iz morilske sle, osmih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, zlorabe uradnega položaja in omogočanja uživanja prepovedanih drog s tem, ko naj bi na svoje ime in še na imena 11 drugih ljudi neupravičeno izdal za 20.000 evrov različnih zdravil. Na svojem prejšnjem delovnem mestu pa naj bi ponaredil več zdravniških dokumentov, s katerimi je takratnemu šefu dokazoval bolniško odsotnost.

STA


Najbolj brano