V Oseku zagorela hiša (foto in video)

Sunki burje so pripomogli, da se je na vsem območju, kje je pihala, sprožilo več dimniških požarov. Dopoldanski v Oseku pa se je razširil na streho stanovanjske hiše in štiričlanska družina je ostala brez doma. Zatočišče je poiskala pri sorodnikih.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

OSEK > Ni sicer gotovo, da se je ogenj na streho stavbe v Oseku pozno dopoldne razširil ravno iz gorečega dimnika oziroma v njem nabranih saj, saj bodo vzrok dogodka pristojni še ugotavljali. Je pa zelo verjetno. In če je burja le pomagala zanetiti sprva omejen požar, je kasneje veliko večjo vlogo imela pri širjenju plamenov.

“Veter je zelo oteževal gašenje, ker je odnašal curek vode,” je povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin. “Fantje so povedali, da so plameni izpod ostrešja segali na vse strani, kot bi šlo za gorilnik,” opisuje Vendramin. Naposled se je vse skupaj vdrlo na enem koncu hiše v nadstropje. V novogoriški civilni zaščiti so prizadeti družini ponudili pomoč - nadomestno bivališče, vendar ga je odklonila. Začasno so zakonca in njuna sinova zatočišče poiskali pri svojcih.

Ko je bil ogenj le ukročen, je gasilce čakalo odstranjevanje vsega, kar je zoglenelo oziroma bilo uničeno. In pregledati je bilo treba črne kupe, da se ne bi kje skrivali še tleči kosi. To je bilo danes toliko bolj nujno, ker bi veter žerjavico zlahka odpihnil drugam in zanetil morda še kakšen požar.

V noči iz ponedeljka na torek je bilo na Primorskem več takih primerov požarov. Do včeraj popoldne je na podoben način zagorelo še v Šepuljah, Vrtovinu, na Otlici, v Popetrah, Rižani in Slavinjah. A v vseh primerih so plameni ostali v dimnikih. AS


Najbolj brano