V Zalogu še gasijo ostanke požara med odpadno surovino

Gasilci tudi danes nadaljujejo z gašenjem požara, ki je v četrtek izbruhnil v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu v občini Straža. Poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da z delovnimi stroji dajejo narazen plastiko in gasijo ostanke požara. Kot je napovedal, bodo gasili verjetno tudi ponoči.

V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu v občini Straža je 
v četrtek izbruhnil požar. Foto: STA
V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu v občini Straža je v četrtek izbruhnil požar. Foto: STA

STRAŽA > Župan Občine Straža Dušan Krštinc je pojasnil, da se odpadna surovina z dvigalom preklada in gasi, kjer še gori. En večji plato je že očiščen, tako da se stvari premikajo na bolje.

Kot je navedeno v poročilu centra za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje, je v gašenju dopoldne sodelovalo 63 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev Soteska, Brusnice, Gabrje, Ratež, Potov Vrh-Slatnik, Maharovec, Ostrog, Križi, Šmihel pri Žužemberku, Reber, Vavta vas, Trebnje in Dobrnič. Popoldne so v akciji gašenja sodelovali 104 gasilci prostovoljnih gasilskih društev Šentjernej, Gorenje Vrhpolje, Groblje, Ždinja vas, Prečna, Lakovnice, Dvor, Mirna Peč, Ajdovec, Mali Podljuben, Mirna, Ponikve, Globodol, Jablan in Hmeljčič.

Straški župan je pojasnil, da so odpadne vode od gašenja kar onesnažene, ampak so meritve pokazale, da ni prišlo do izliva v reko Krko. Mobilna merilna postaja agencije za okolje, ki so jo postavili v Zalogu, pa je zaznala povečanje prašnih delcev v zraku.

Zato Agencija za okolje priporoča, da se ljudje z boleznimi pljuč in srca ter otroci in starejši izogibajo intenzivnejšim telesnim dejavnostim. Astmatiki lahko pričakujejo pogostejšo potrebo po inhalatorjih.

Agencija za okolje vsem svetuje, da zmanjšajo fizične aktivnosti, še zlasti na prostem, posebej če čutijo težave, kot so bolečine v žrelu in kašelj. Svetuje jim še, da se zadržujejo v notranjih prostorih.

STA


Najbolj brano