Višje sodišče: Zadeva Istrabenz po pravni in dejanski plati zahtevnejša

Višje sodišče v Ljubljani več kot mesec dni po javni obravnavi pritožb na prvostopenjsko sodbo v zadevi Istrabenz še ni sprejelo končne odločitve. Mesec dni pred zastaranjem zadeve so sporočili, da je zadeva “po pravni in dejanski plati zahtevnejša in vsekakor odstopa od običajne kazenske zadeve”. Zato tudi ne morejo napovedati, kdaj bo končana.

V zadevi Istrabenz  je med drugim obsojen tudi nekdanji prvi 
mož koprskega holdinga Igor Bavčar. Foto: STA
V zadevi Istrabenz je med drugim obsojen tudi nekdanji prvi mož koprskega holdinga Igor Bavčar. Foto: STA

LJUBLJANA > “Pisna odločba je še v izdelavi. Točnega datuma, kdaj bo spis zaradi vročitve odločitve strankam odpravljen na sodišče prve stopnje, ta trenutek ne moremo napovedati, bo pa to v doglednem času,” so o zadevi, v kateri je med drugim obsojen tudi nekdanji prvi mož koprskega holdinga Igor Bavčar, sporočili z višjega sodišča.

Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi - Bavčarja in bratov Kristjana ter Nastje Sušinskega - javno obravnavalo na seji 11. aprila. V pritožbah so zagovorniki trojice izpostavili predvsem dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji, prav tako pa so navajali pritiske izvršilne veje oblasti, na primer ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Okrožno sodišče je septembra lani znova obsodilo Bavčarja ter brata Sušinski zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostil obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Bavčarju je izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti.

Bavčar je bil v prvotni sodbi julija 2013 zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v pozneje razveljavljeni sodbi spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata Nastjo pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj v zadevi Istrabenz naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zadeva Istrabenz bo sicer zastarala 16. junija, torej dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo.

STA


Najbolj brano