Voznik treščil v zid predora in umrl

Tragična nesreča, ki se je v noči na soboto zgodila v predoru Kastelec, je za več ur preusmerila voznike na vzporedno cesto proti morju. Predor so odprli šele okoli 10. ure. Voznik - njegova identiteta tudi včeraj še ni bila uradno potrjena -, naj bi z veliko hitrostjo trčil v naletni meh pred zidom predorske niše, avto se je vnel, voznik pa je umrl. Na Štajerskem pa sta včeraj ponoči v tragični nesreči umrli mladi dekleti. Avto se je po trku vnel, mimoidoči so uspeli rešiti voznika in sopotnika, dekleti pa sta ostali ukleščeni v vozilu.

Po silovitem trku v varnostni naletni meh je avto obstal na 
boku, nato pa zagorel.  Foto: Zgrs Sežana
Po silovitem trku v varnostni naletni meh je avto obstal na boku, nato pa zagorel.  Foto: Zgrs Sežana

PRIMORSKA > V predoru Kastelec se je nesreča zgodila v soboto ob 3.20. Voznik, ki je v nesreči umrl, se je peljal od Kozine proti Kopru, v predoru Kastelec je pri odstavni niši zapeljal v desno in z veliko hitrostjo trčil v naletni meh pred steno predora. Po silovitem trku se je avto vnel. Na koprski policijski upravi včeraj še niso mogli uradno potrditi identitete voznika, truplo so odpeljali na inštitut za sodno medicino, kjer bodo opravili DNK analize in potrdili identiteto. Po neuradnih informacijah v predoru ni umrl domačin, po nekaterih domnevah naj bi bil s Štajerskega.

Namerno v zid?

Okoliščine nesreče so policisti včeraj še preiskovali, po neuradnih informacijah naj bi voznik v predoru z veliko hitrostjo vozil po prehitevalnem pasu, nato pa trčil v naletni meh. Po nekaterih neuradnih ocenah je vozil okoli 160 kilometrov na uro, kar daje slutiti, da je namerno trčil v zid predora. Ob policistih so pri nesreči posredovali koprski in sežanski poklicni gasilci ter delavci Darsa. Bojan Cepak, vodja intervencije iz koprske gasilske brigade, je povedal, da je bilo vozilo, ko so se pripeljali na kraj nesreče, v plamenih. Najprej so avto pogasili, pri čemer so morali zaradi zadimljenosti v predoru uporabiti dihalne aparate.

V preteklih letih se je v predorih na primorski avtocesti zgodilo več tragičnih nesreč, večinoma so vozniki namerno zapeljali v odstavne niše, kjer pa takrat še ni b bilo naletnih mehov. Ko so jih namestili, se takšne nesreče niso več dogajale. Največ takšnih nesreč je bilo prav v predoru Dekani. Prva se je zgodila leta 2010.

S tehničnim posegom so skupaj s sežanskimi gasilci zoglenelo truplo vzeli iz zverižene pločevine. Z vitlom so nato uničen avto dvignili iz kupa pločevine, ki je ostal od naletnega meha. Avto, ki je po silovitem trku obstal na boku, so postavili na kolesa, nazadnje pa so očistili še cestišče. Delavci Darsa so sanirali poškodbe in usposobili cestišče, da so lahko ponovno odprli predor.

“To so res hudi prizori,” je po zahtevni intervenciji povedal Ladislav Žiberna, vodja 1. izmene sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo, ki je sodelovala pri intervenciji v predoru Kastelec. Žiberna je dodal, da takšna posredovanja za gasilce pomenijo zelo stresno situacijo. “Po njih je težko zaspati,” je povedal. Sam je dopoldne odšel v gozd, pripravljat drva, pomagajo pa tudi pogovori s tistimi, ki so usposobljeni za pomoč v takšnih primerih.

Zaradi sobotne nesreče v predoru Kastelec je bila primorska avtocesta na tem odseku zaprta vse do približno 10. ure, takoj po nesreči je bil približno pol ure zaprt tudi predor v smeri proti Ljubljani. Škoda zaradi tragične nesreče še ni ocenjena, so pojasnili na Darsu. Uničen je blažilnik trka, ki ga bodo morali nadomestiti z novim. Zamenjava stane približno 15.000 evrov, nekaj škode pa je tudi na signalizaciji in kabelski napeljavi.

Deklet niso uspeli rešeti iz gorečega avtomobila

Grozljiv je bil tudi prizor, ki so mu bili včeraj, kmalu po polnoči, priča vozniki, reševalci, policisti in gasilci v Šentilju, na regionalni cesti izven naselja Ceršak. 19-letnik je z avtomobilom peljal iz Selnice ob Muri proti Šentilju v Slovenskih goricah. V desnem nepreglednem ovinku je z avtom zapeljal v levo na nasprotno smerno vozišče, kjer je trčil v avto, s katerim se je nasproti pravilno pripeljal 38-letni voznik. Avto, v katerem so bili poleg 19-letnega voznika, še trije mladi, je odbilo v brežino ob cesti, tam pa je zagorel.

Voznik, ki je ravno pripeljal mimo, in njegova sopotnica, sta iz avta rešila hudo poškodovana voznika in leto mlajšega sopotnika, nista pa uspela rešiti njunih sopotnic, starih 18 in 19 let, ki sta bili ujeti na zadnjih sedežih. 39-letni voznik iz drugega vozila se je laže poškodoval. Policisti so ugotovili, da je 39-letni voznik vozil pod vplivom alkohola. Elektronski indikator alkohola je namreč pokazal, da je imel v organizmu 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. 18-letni sopotnik je imel v organizmu 0,37 miligrama alkohola, domnevni povzročitelj nesreče pa zaradi poškodb ni mogel opraviti preizkusa, so sporočili z mariborske policijske uprave.

Med nudenjem prve pomoči so pri enem od poškodovanih našli tudi posušene delce rastline, domnevno konoplje, zato so policisti zoper vse tri preživele odredili strokovni pregled, s katerim bodo ugotovili, ali so imeli v organizmu alkohol, prepovedane droge ali psihoaktivna zdravila.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano