Zapeljal na nasprotni pas in čelno trčil v tovornjak

V ponedeljek zvečer se je na viaduktu pri Vrtovinu na hitri cesti H4 v smeri Ajdovščine zgodila tragična prometna nesreča. 40-letni voznik osebnega avtomobila iz Vrtojbe je zapeljal pred tovorno vozilo na nasprotnem pasu in zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Zmaličen rdeč clio   povzročitelja  se je po prometni nesreči 
ustavil na desnem voznem pasu, pa je v nesreči podlegel 
telesnim poškodbam. Foto: Ge Nova Gorica
Zmaličen rdeč clio povzročitelja se je po prometni nesreči ustavil na desnem voznem pasu, pa je v nesreči podlegel telesnim poškodbam. Foto: Ge Nova Gorica

VRTOVIN >Prebivalce spodnje in zgornje Vipavske doline je v ponedeljek zvečer okoli 22.35 predramil zvok siren policistov, reševalcev in gasilcev, ki so iz Nove Gorice in Ajdovščine hiteli na kraj tragične nesreče na viaduktu hitre ceste pri Vrtovinu.

Zapeljal med pokončne table

V prometni nesreči, ki je terjala življenje 40-letnega moškega iz Vrtojbe, so bila udeležena štiri vozila - dve osebni in dve tovorni. Prometni policisti so z zbiranjem obvestil in po pogovoru z očividci ter udeleženci ugotovili, da je 40-letni voznik clia vozil po hitri cesti iz smeri naselja Selo proti Ajdovščini. Na tem odseku hitre ceste je promet zaradi vzdrževalnih del oziroma delovne zapore preusmerjen na drugo polovico hitre ceste in je urejen dvosmerno.

Pokojni voznik naj na tem delu ne bi vozil po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje, ampak je na ravnem delu ceste na viaduktu pri Vrtovinu zapeljal levo med postavljenimi pokončnimi tablami, ki razmejujejo prometne tokove, kjer je začasno vzpostavljen dvosmerni promet. Zapeljal je pred tovorno vozilo, s katerim se je takrat iz nasprotne smeri pripeljal 54-letni voznik iz okolice Nove Gorice, in vanj čelno trčil.

Bo sanitarna obdukcija razkrila vzrok za nesrečo?

Po trku je tovorno vozilo zaneslo levo čez nasprotno vozišče, kjer je s prednjim levim delom trčilo še v betonsko začasno varnostno ograjo, avto 40-letnega voznika pa je rotiral ob levem boku tovornega vozila, nato pa je trčil v avto, ki ga je vozila 37-letna voznica iz ajdovske občine. Za njo je pripeljal še 40-letni novogoriški voznik tovornega vozila, ki je zapeljal skrajno desno in se tako izognil trčenju z avtom 40-letnega voznika, a je s tovornjakom vseeno trčil v zadnji del avtomobila 37-letnice. Nihče od treh udeležencev v nesreči ni bil poškodovan, nastala je le materialna škoda.

Zmaličen rdeč clio povzročitelja nesreče se je po prometni nesreči ustavil na desnem voznem pasu, 40-letnik, ki je zaradi hudih poškodb umrl, pa je ostal ukleščen v vozilu. Zdravnik je po tem, ko so voznika ajdovski gasilci s tehničnim posegom rešili iz avtomobila, zanj odredil sanitarno obdukcijo. Opravili jo bodo na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino, njeni izsledki pa bodo morda pokazali tudi vzrok za nesrečo.

Policistom in ajdovskim reševalcem so poleg domačih gasilcev pomagali tudi novogoriški gasilci, ki so nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulatorje in delno očistili cestišče.

Dars: Signalizacija je ustrezna

Marjan Koler z Darsa je zagotovil, da je na tem odseku hitre ceste ustrezno poskrbljeno za varnost in signalizacijo. “Zapora je postavljena v skladu s področnim pravilnikom o zaporah ter drugimi predpisi,” je dejal. “Vozniki pa morajo biti pri tem pazljivi, spoštovati morajo predpisano omejitev hitrosti in signalizacijo ter voziti zmerno oziroma morajo hitrost prilagoditi razmeram na cesti,” je še dodal in poudaril, da so vozniki navadno na pokončne table s smerokazi, ki razmejujejo vozna pasova, pozorni.

Zaradi prometne nesreče je bil promet na tem delu hitre ceste za ves promet v obe smeri zaprt do včerajšnjih zgodnjih jutranjih ur in preusmerjen na regionalno cesto. Novogoriški prometni policisti bodo o tragični prometni nesreči pripravili poročilo in ga poslali na novogoriško okrožno tožilstvo.

Ceste na območju novogoriške policijske uprave so letos vzele že sedem življenj.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano