Poljak strmoglavil v smrt

Verjetno ne bo nikoli nihče izvedel, zakaj je v petek popoldne z jadralnim zmajem strmoglavil 53-letni Poljak na Stolu nad Kobaridom. Njegovo izginotje so prijavili organizatorji tekmovanja, tik pred mrakom pa je zmaja opazil eden od gorskih reševalcev. Najdbo je potrdil še pilot letala, ki je zletel na pomoč z bovškega letališča. Gorski reševalci so prišli do zmaja v trdi temi in zmajarja našli mrtvega.

Verjetno ne bo nikoli nihče izvedel, zakaj je v petek popoldne 
z jadralnim zmajem  strmoglavil 53-letni Poljak na Stolu nad 
Kobaridom.  Foto: Grs Tolmin
Verjetno ne bo nikoli nihče izvedel, zakaj je v petek popoldne z jadralnim zmajem strmoglavil 53-letni Poljak na Stolu nad Kobaridom.  Foto: Grs Tolmin

KOBARID > Petkova akcija tolminskih gorskih reševalcev se je začela že ob petih popoldne, ko je madžarski državljan pod vasjo Koseč z jadralnim zmajem pristal na drevesu. K sreči jo je odnesel brez poškodb in se je z drevesa celo spustil sam, še pred prihodom reševalcev. Ti so mu nato z vrha šestih metrov visokega drevesa sneli še zmaja.

Med vračanjem v dolino pa so tolminske gorske reševalce znova klicali na pomoč. Tokrat so jih obvestili, da pogrešajo pilota jadralnega zmaja, ki je sodeloval na odprtem prvenstvu Slovenije na Kobali. Kot velevajo pravila, bi moral 53-letni državljan Poljske najkasneje do sedmih zvečer pristati in se po telefonu ali radijski zvezi javiti organizatorjem tekmovanja. Ker tega ni storil in ga nikakor niso mogli priklicati,so poklicali na pomoč.

Gorski reševalci so skupaj z organizatorjem začeli preverjati informacije pri zmajarjih in padalcih in ugotovili, da so ga nazadnje opazili nad kobariškim Stolom. Ker je bilo že pozno, so proti pobočju Stola takoj poslali enega od reševalcev in ekipo z vso opremo, za pomoč pa so zaprosili tudi enega od bovških pilotov. Ta je takoj poletel in območje opazoval iz letala.

Gorski reševalec je že v mraku opazil krilo zmaja, da gre res za zmaja, pa mu je potrdil še pilot in mu posredoval koordinate kraja. Reševalci so prispeli na kraj že v temi in ob zmaju našli mrtvega poljskega pilota. Počakali so na policijski ogled, nato pa so truplo nesrečnega Poljaka v nosilih dvignili s strmega pobočja na cesto, kjer so ga prevzeli delavci tolminske komunale. Kriminalisti so si v soboto še podrobneje ogledali strmoglavljenega zmaja.

DC


Najbolj brano