Župan je spet zbolel

Koprskega župana Borisa Popoviča včeraj ni bilo na koprsko sodišče, kjer bi se moralo nadaljevati sojenje v zadevi kopališče. Pred obravnavo je po faksu poslal opravičilo, odvetnica Urška Naglič pa je na glavni obravnavi sodnici izročila še zdravniško potrdilo.

Borisa Popoviča so včeraj zaman čakali na dveh sodiščih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Borisa Popoviča so včeraj zaman čakali na dveh sodiščih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na nadaljevanje sojenja v zadevi kopališče sta včeraj prišla le direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič in predstojnik občinskega urada za gospodarske javne službe Raf Klinar, koprski župan Boris Popovič pa se je opravičil. Tožilstvo županu očita zlorabo uradnega položaja ali pravic, zaradi enakega kaznivega dejanja pa se zagovarjata tudi Mozetičeva in Klinar. Očitki se nanašajo na razdrtje koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih BPC, ki je nato dobilo stavbno pravico za lokale na koprskem kopališču za 35 let, in sicer za 1700 evrov mesečne najemnine. Upravljanje s kopališčem je občina prepustila komunali.

Zjutraj je prispelo opravičilo

Sodnica Meri Mikac je včeraj na sodišče povabila sodnega izvedenca Milana Rusa, na podlagi njegovega izvedenskega mnenja temelji tudi obtožba, in Branka Majerja, ki ga je najela županova obramba. A se je zataknilo, ker je župan po faksu zjutraj poslal potrdilo urgentne ambulante, njegova odvetnica Urška Naglič (ki je nadomeščala odvetnika Stojana Zdolška) pa je sodnici izročila zdravniško potrdilo.

Boris Popovič bi moral včeraj tudi na obravnavo, ki jo je razpisalo postojnsko okrajno sodišče. A so ga tudi tam čakali zaman. Odvetnik Uroš Čop je vložil zdravniško opravičilo in sodniku ni preostalo drugega, kot da je obravnavo preložil. Sojenje naj bi se predvidoma začelo maja. Na sodišče sta prišla nekdanja predstojnica urada za nepremičnine Maja Šviligoj Cernaz in njen zagovornik Dean Babič. Tožilstvo Popoviču in nekdanji uradnici v tem primeru očita nevestno delo v službi v primeru uveljavljanja predkupne pravice za Kompasovo stavbo na Lazaretu.

Sodnico je zanimalo, kakšne so možnosti, da bi obravnavo opravili v Popovičevi odsotnosti, vendar se odvetnica s tem ni strinjala, češ da za to ni zakonskih pogojev. Poudarila je, da je Popovič že večkrat povedal, da bi rad izvedencu sam postavljal vprašanja.

Državna tožilka Nataša Valentič Kuštra se glede tega ni mogla opredeliti, čeprav si tožilstvo želi pospešitve postopka. “Ne preostane nam drugega, kot verjeti temu, kar je zapisano. Na sodišču je, da to preveri,” je dodala. Sodnica Mikac je napovedala, da bo zdravniško dokumentacijo preverila fakultetna komisija za izvedenska mnenja.

“Sankcioniranje nenavzočnosti”

Senat je nato sklenil, da bo priči zaslišal izven obravnave, a je temu ostro nasprotoval odvetnik Uroš Čop iz odvetniške pisarne Senica, ki je na obravnavo zamudil. Bil je namreč še na eni obravnavi, ki jo je proti Popoviču razpisalo postojnsko okrajno sodišče. Dejal je, da za zaslišanje prič niso izpolnjeni pogoji. “To je sankcioniranje nenavzočnosti moje stranke,” je še dejal in predlagal, da bi izvedenca zaslišali, ko bo Popovič zdrav. Odvetnica Urška Naglič je dodala, da gre za kršitev 6. člena evropske konvencije o človekovih pravicah. Oba zagovornika sta se strinjala, da gre za grobo kršenje človekovih pravic. Sodnica Mikac je napovedala, da bo Popovič imel možnost postavljati vprašanja izvedencu.

Ko je bilo jasno, da bo senat obe priči zaslišal izven obravnave, so vsi odvetniki, pa tudi Mozetičeva in Klinar, sodno dvorano zapustili.

Izvedenec Milan Rus je nato predstavil svoje izvedensko poročilo, ki ga je izdelal leta 2009. Vztrajal je pri svojih izračunih, po katerih bi bila mesečna najemnina 6648 evrov. Povedal je, da gre za “top” lokacijo in da je to tudi upošteval z 20-odstotnim pribitkom. Priznal pa je, da je pri izračunih upošteval napačno, previsoko obrestno mero in da bo izračune popravil. Kljub temu bi popravljen mesečni znesek po njegovem prepričanju znašal 4400 evrov. Gradbeni cenilec Vojko Krulc iz Nove Gorice, ki je leta 2007 za občino ocenil vrednost stavbne pravice, je s svojimi izračuni prišel do precej nižje vrednosti, 1700 evrov mesečno. SP


Najbolj brano