Barufe v zalivu

Med 17. junijem in 2. julijem bo Koper, Izolo, Piran, Portorož, Ankaran, Novo Gorico, Milje in Pulj povezoval že 24. Primorski poletni festival (PPF). Tokrat bo gostil tudi razkošno glasbeno predstavo Jesus Christ Superstar iz Brna na Češkem, gledalce pa bo nasmejal z lastno produkcijo, posodobljenimi in angažiranimi Goldonijevimi Barufami v režiji Vita Tauferja.

Letošnji Primorski poletni festival so včeraj v koprskem teatru 
predstavili (z leve) umetniški vodja SNG Nova Gorica  Marko 
Bratuš, organizator v koprskem gledališču Dragan Klarica, 
češki režiser Stanislav Moša, direktorica Gledališča Koper 
Katja Pegan in predsednica društva  Primorski poletni festival 
Neva Zajc.  Foto: Andraž Gombač
Letošnji Primorski poletni festival so včeraj v koprskem teatru predstavili (z leve) umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš, organizator v koprskem gledališču Dragan Klarica, češki režiser Stanislav Moša, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in predsednica društva Primorski poletni festival Neva Zajc.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Festival bo imel dva vrhunca, je na včerajšnji tiskovni konferenci poudarila Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, ki bdi nad PPF.

Goldoni in Lucić

Prvi bo lastna produkcija Barufe, priredba Goldonijevih Primorskih zdrah oziroma Zdrah v koprodukciji štirih gledališč iz treh držav: Gledališča Koper, puljskega Istrskega narodnega gledališča, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Goldonijeve komedije se je spet lotil Vito Taufer, ki jo je v koprodukciji PPF in Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica pred 16 leti režiral na Turšičevem trgu v Piranu.

Tokrat jo bo na Martinčev trg v Kopru 21. junija in zatem še 23. junija na dvorišče Zgodovinskega in pomorskega muzeja Istre v Pulju ter 25. junija v amfiteater gradu Kromberk postavil v posebni priredbi. Slovito igro, ki jo je italijanski komediograf Carlo Goldoni - letos praznujemo 310. obletnico njegovega rojstva - napisal leta 1762, je iz Beneške lagune v avstro-ogrsko Istro preselil hrvaški književnik in režiser Predrag Lucić, najbolj znan kot novinar kultnega pokojnega časopisa Feral Tribune, koprskemu občinstvu pa tudi kot avtor igre Grupa TNT - Alan Ford.

“Problematika ribiških zdrah oziroma baruf je seveda aktualna,” pravi Taufer. “Naše Barufe ne bodo dnevnopolitična satira, a vsekakor bodo metafora današnjega multietničnega in multikulturnega sveta. Prikazali bomo, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici. Vse tukajšnje ribarije in barufe služijo politikom, ki ta predal odprejo, ko jim pride prav.”

Lucić je priredbo napisal v svojem, splitskem narečju, pisana igralska druščina pa bo govorila v istrskem, tako slovenskem kakor hrvaškem.

Jezus s “prvo ligo”

Na drug vrh se bo festival povzpel 28. junija v amfiteatru Avditorija Portorož, kjer bo gostovala velika češka uspešnica Jesus Christ Superstar iz Mestnega gledališča Brno. Kultno rock opero sta leta 1970 ustvarila skladatelj Andrew Lloyd Webber in libretist Tim Rice, krstno pa so jo uprizorili leto pozneje na Broadwayu. Na češki oder jo je leta 2005 postavil režiser in gledališki direktor Stanislav Moša, ki se je včeraj v Kopru spomnil, da je s svojim teatrom že gostoval na Primorskem, sam pa je v Sloveniji tudi režiral. V Portorož bo pripeljal veliko ekipo, več kot 60 ljudi. Nastopila bo “prva liga” gledališča, poudarja, ponosen, da naslovno vlogo Jezusa Kristusa igra Slovak Dušan Vitázek, visok, postaven in s prepričljivim rokovskim glasom obdarjen igralec, kakršnega slovensko gledališče baje ne premore - in že zato na slovenski oder ne moremo postaviti tovrstne uprizoritve, ugotavlja Katja Pegan.

Predstave, koncerti

Na festivalu se bo v dveh tednih zvrstilo še veliko predstav in koncertov. V soboto, 17. junija, ga bo v dvorani sv. Frančiška v Kopru odprl koncert Marka Hatlaka in skupine FUNtango, v nedeljo, 2. julija, pa ga bo na plaži v Valdoltri sklenila ponovitev komedije Gašperja TičaTrio Gledališča Koper.

Vmes se bodo zvrstili še koncert kvinteta Borisa Cavazze 18. junija na plaži v Valdoltri, koncert Lare JankovičKako diši svoboda, kakšna barve je mir? 24. junija v Gledališču Koper, gostovanje novogoriške Gospe Bovary 27. junija v dvorani sv. Frančiška in še marsikaj.

Festivalu se je tudi letos pridružilo gledališče iz sosednjih Milj, ki z veseljem pomaga plesti mednarodno kulturno mrežo, je včeraj poudaril umetniški vodja Alessandro Gilleri.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano