Bistriški oboki, stebrišča, pročelja, mostovi in mlini na Srebotovih ognjenih platnih

Slikar Srečko Srebot je v domači Ilirski Bistrici po nekajletnem premoru na ogled spet postavil razstavo svojih novih slikarskih del.

Srečko Srebot, ki sicer domuje na Pivškem, trenutno pa živi in 
dela v Parizu, je razstavo pripravil na pobudo prijateljev in 
znancev v Ilirski Bistrici.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Srečko Srebot, ki sicer domuje na Pivškem, trenutno pa živi in dela v Parizu, je razstavo pripravil na pobudo prijateljev in znancev v Ilirski Bistrici.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > V kleti Gostilne pri Matetu je na ogled dvanajst slik iz slikarjevega znamenitega rdečega ciklusa akrila na platno, ki so nastale v zadnjih desetih letih njegovega ustvarjanja. Ciklus je bil ob prvi predstavitvi odmeven tudi v akademskem slikarskem svetu, kjer je požel številne pohvale, likovna kritika pa je v njem prepoznala ustvarjalca, ki je že zdavnaj presegel ljubiteljsko raven.

Čeprav se je Srečko Srebot po formalni izobrazbi zapisal lesarstvu, je ostala njegova prva ljubezen slikarstvo. Prelomno leto je bilo 1990, ko je svoja dela prvič javno predstavil v bistriškem Sokolskem domu. Na začetku se je posvečal bolj ilustracijam in risbam, kasneje pa se je usmeril v slikarstvo.

Močno ga je zaznamovalo bistriško okolje, kjer je odraščal, in to se odraža tudi v njegovem slikarskem delu. “Njegova platna so zelo ekspresivna, celo abstraktna, v njih pa se zrcalijo značilni bistriški urbani prostori in arhitekture, kot so stebrišča, oboki, pročelja, mostovi, mlini,” je razstavljena dela predstavila likovna kritičarka Polona Škodič.

Srebot, ki je sicer doma na Pivškem, trenutno pa živi in dela v Parizu, je razstavo pripravil na pobudo prijateljev in znancev, ki pogrešajo njegove razstave v domačih krajih. “V zadnjem obdobju zaradi drugih obveznosti sicer nisem imel veliko časa za ustvarjanje novih slik, so pa že v nastajanju nekatera nova dela,” je povedal Srebot.

Razstavo je posvetil domačinom in prijateljem, ki ga že tri desetletja spremljajo na ustvarjalni poti, odprtje pa je z glasbo popestril Aleš Hadalin. KKV


Najbolj brano