Dubiozin energijski udar (foto)

Bosanska multižanrska zasedba Dubioza Kolektiv je sinoči prigrmela v Koper neposredno z velikega odra madžarskega Szigeta, enega največjih evropskih glasbenih festivalov. A o utrujenosti pri njih kljub temu ni bilo ne duha ne sluha. Koprskemu občinstvu so se fantje dve uri razdajali tako, kot to počnejo vedno - iskreno, energično in eksplozivno.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Na Szigetu smo bili tokrat petič, prvič pa smo nastopili na velikem odru. Zame je bil to poseben koncert, malo nostalgije me je zgrabilo,” se je pred koprskim koncertom nasmehnil DJ in glasbeni producent Dubioze Brano Jakubović. Leta 1996 je dopolnil 18 let in prvič po vojni odpotoval iz Sarajeva. Z mamo in bratom se je odpravil k maminim sorodnikom v Donji Kraljevac, mesto v Medžimurju, tik ob madžarski meji. “Na Madžarsko smo odšli po nakupih in naenkrat sem zagledal velikanski plakat. Na njem so bila imena Sonic Youth, Iggy Pop, The Prodigiy - to so bendi, ki sem jih imel rad takrat in jih imam še danes. Slikal sem se ob tistem plakatu in tudi sanjalo se mi ni, kaj je to festival, še manj pa kaj je Sziget. In minulo sredo, ko smo nastopili na glavnem odru tega festivala, se mi je zazdelo, da sem postal še enkrat polnoleten.” Posebno mesto v njegovem spominu in zgodovini Dubioze Kolektiva pa ima tudi Koper: “V MKC-ju, ki ga je takrat vodil Marko Brecelj, smo imeli leta 2005 svoj drugi nastop v Sloveniji. Večer prej smo igrali v Novi Gorici. S tokratnim koncertom pa se v Koper vračamo petič.”

Žareči rumeno-črni kometi

Preden je oder na Ukmarjevem trgu zavzela Dubioza, so občinstvo v ležerno poplesovanje zazibali tržaški The Authentics. Devetčlanska zasedba s štiriglavo pihalno sekcijo ter z zgovornim in simpatičnim frontmanom Andrejem Rismondom je v ska ritmih pošiljala med občinstvo pozitivne vibracije in ga tako pripravljala na prihod zvezd večera.

Potem ko je ozračje dodatno ogrel še domači didžejevski set Freedom Fighters, so fantje iz Dubioza Kolektiva bolj kot zvezde prileteli na oder kot žareči rumenočrni kometi, nabiti z energijo, in pripravljeni še eni množici Zemljanov posredovati svoje sporočilo.

Vsem, ki dobro poznajo Dubiozina besedila - in takšnih na sinočnjem koncertu ni bilo malo - je jasno, da je to sporočilo živo, neposredno, iskreno, brez dlake na jeziku in mestoma začinjeno s sočnimi kletvicami, brez katerih si bosansko govorico težko predstavljamo.

V dveh urah nastopa so fantje občinstvu, ki je po oceni organizatorja Danijela Koradina iz podjetja Koda events štelo med 4000 in 4500 ljudi, postregli z mešanico več kot 20 hitov iz skoraj z vseh svojih preteklih albumov, največ - vključno z uvodnim Volio BiH in zaključnim Brioni - s plošče Apsurdistan iz leta 2012.

Občinstvo je poskakovalo tudi ob starejših, očitno že zimzelenih komadih, kot so denimo Blam blam z albuma Dubnamite (2006), Firma ilegal z istoimenskega albuma iz leta 2008 ali pa Walter in Balkan funk z albuma 5 do 12 (2010). Mednje so pomešali še nekaj novejših skladb z lanskoletne plošče Happy Machine ter najnovejši single Himna generacije.

Tik pred prvim odhodom z odra pa se je po Ukmarjevem trgu razlegla tudi partizanska Bella ciao. In proti koncu koncerta še vzklik pevca, ki brez odvečnih besed pove vse o tem, kako so Dubioza Kolektiv doživeli predsinočnji koprski nastop: “Pa mi smo tu kod kuće.” (Tu smo doma, op. a.)

Neverjetna energija

Med opazovanjem občinstva smo lahko ugotovili, da Dubiozino pleme še zdaleč ne tvori le ena generacija. Med 20- do 40-letnike, ki so bili v veliki večini, se je pomešalo tudi nekaj poslušalcev v zrelejših letih, Dubiozina zgoščena besedila pa so na ramenih svojih staršev na ves glas prepevali celo otroci okrog 10. leta starosti.

“Boljše kot tako ne bi moglo biti. Pričakovala sem sicer še malo več ljudi, a vzdušje je bilo vseeno fenomenalno. Dubioza Kolektiv so mi všeč, ker brez dlake na jeziku povejo, kaj si mislijo, brez prikrivanja ali cukranja, realno in pika,” nam je po koncertu zaupala svoje vtise Alenka iz okolice Kopra, ki bend spremlja že od njegovih začetkov.

Lola iz Kopra zasedbo pozna šele pet let, a jo je že po prvem srečanju povsem prevzela: “Prvič sem jih videla v Briščikih in sem si najprej rekla, ma kdo so to? Potem pa so me povsem prepričali s svojo neverjetno energijo.” Peter, prav tako Koprčan, pa nam je povedal, da Dubiozo posluša, ker so fantje “nekonvencionalni in dovolj drzni, da tisto, kar si vsi mislimo, povejo na odru”, ter dodal, da bi v Kopru moralo biti več takšnih koncertov.

ILONA DOLENC

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano