Edini mladinski oder praznuje

Ob 40. obletnici začetka delovanja mladinske gledališke skupine Amaterski mladinski oder (AMO), ki deluje pod okriljem Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica, bodo jutri ob 18. uri na malem odru novogoriškega gledališča ob krajši slovesnosti uprizorili tudi letošnjo premierno predstavo Bogovi, dajte, da bom tak ..., ki jo je režiral dolgoletni vodja AMO Emil Aberšek. Iz te skupine je v preteklosti izšlo kar nekaj danes profesionalnih gledaliških ustvarjalcev.

Sedanje članice AMO so tudi (z leve) Maja Petrović, Nejka Berce Čeligoj in Eva Mavrič. Foto: Ana Cukijati
Sedanje članice AMO so tudi (z leve) Maja Petrović, Nejka Berce Čeligoj in Eva Mavrič. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Vsa štiri desetletja je mlade novogoriške gledališčnike vodil Emil Aberšek, ki nosi vse zasluge za uspehe AMO.

Kot režiser in scenograf se je podpisal tudi pod predstavo Bogovi, dajte, da bom tak ..., ki jo bo AMO premierno uprizoril jutri ob 18. uri na malem odru SNG Nova Gorica. Krstni izvedbi bo sledila tudi krajša slovesnost ob okroglem jubileju, kasneje pa še sproščeno druženje vseh generacij, ki so podpirale in spremljale delo mladih odrskih ustvarjalcev.

Predstavo je Aberšek označil kot slovensko glasbeno-literarno ugledališčeno resnico leta 1816. Nastala je ob 400-letnici smrti dramatika Williama Shakespeara in 200-letnici rojstva poezije Miroslavke Galić.

Predstava, ki se ponaša z uprizoritvami odlomkov iz Shakespearovih del, še neobjavljenih pesmi Miroslavke Galić in pesmi Ista rekaSrečka Fišerja, je z več plati spominska. Za naslov predstave pa so izbrali prvi verz Apemantovega songa iz Timona Atenskega. “Smuknili smo v leto 1816, ki je znano kot eno najhladnejših let zadnjih stoletij, leto brez poletja takoj po Napoleonovem porazu. Če ne bi takrat Prešeren končal gimnazije in če se tistega leta ne bi rodila Primičeva Julija, tega leta niti ne bi bilo vredno omenjati,” je dejal Aberšek, ki kljub upokojitvi še naprej deluje v novogoriškem Gledališču na vrvici, vodenje AMO pa je prepustil dramaturginji SNG Nova Gorica Terezi Gregorič.

Emil Aberšek bo 25. januarja na osrednji prireditvi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti prejel srebrno plaketo.

“V našem delovanju so bili vzponi in padci, vendar je bila kakovost vedno pomembnejša od strokovnih sodelavcev. Iz Amaterskega mladinskega odra izhaja kar nekaj igralcev in drugih gledaliških delavcev, ki jih srečujemo tako na novogoriškem kot tudi na drugih slovenskih odrih,” je še ilustriral Aberšek. Med njimi sta tudi domača igralca Iztok Mlakar in Ana Facchini.

Direktorica novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec pa je poudarila, da v Sloveniji le v okviru SNG Nova Gorica deluje edini mladinski oder pri nas. Tako so ga v začetku tudi imenovali, kasneje pa so mu zaradi takih in drugačnih razlogov ime dopolnili z besedo amaterski. Direktorica med drugim meni, da je bila odločitev, da na oder novogoriškega gledališča spustijo tudi ljubiteljsko gledališko dejavnost, pravilna.

“O spremembi imena pa ne razmišljamo, saj kratica AMO po italijansko pomeni 'ljubim' in nam je že zaradi tega to ime všeč,” je priznala Tereza Gregorič, ki že zre v prihodnost AMO. Lani je režirala predstavo Bobni v noči.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano