Folklorna popotovanja do korenin

Folklorno popotovanje po severni Primorski, na kateri se goriške in zamejske godčevske in folklorne skupine predstavijo ocenjevalcema, predvsem pa razveselijo občinstvo, se je v prvem delu odvilo v Spodnji Idriji. Prihodnjo nedeljo bo drugi del sledil v Tolminu.

 Po razglasu, da je ples dovoljen,  se je folklorna skupina Kala 
nad Kanalom odvrtela v “Shat svetga Jurje”. Foto: Saša Dragoš
Po razglasu, da je ples dovoljen, se je folklorna skupina Kala nad Kanalom odvrtela v “Shat svetga Jurje”. Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > Spodnja Idrija se je ob Tolminu ustalila kot predstavitveni kraj letne ustvarjalnosti folklornih in godčevskih skupin Goriške. Minulo nedeljo so polno dvorano poslušalcev in gledalcev razveselile štiri folklorne in dve pevsko godčevski skupini. V nedeljo se jih bo v tolminskem kinogledališču predstavilo še osem.

Folklorno popotovanje, kot je organizator - Javni sklad za kulturne dejavnosti poimenoval letna območna srečanja - je popotovanje skozi korenine. Skupine svoje postavitve zaokrožijo v zgodbe ljudskega izročila, jih pospremijo s plesom, glasbo, primernimi oblačili predstavljenega časa in z izvirnostjo odrske postavitve.

Folklorno društvo Vipava, beneška skupina Živanit, kulturno društvo Karla Štreklja Komen in po “stažu” najmlajša folklorna skupina Kal nad Kanalom, so občinstvo razveselile s primorskimi, rezjanskimi in plesi drugih naših pokrajin ter z glasbo. Strokovni spremljevalec, dr. Bojan Knific pa jim bo povedal, kaj ga je navdušilo in kaj bi predstavam še lahko dodali. Podobno bo za prekaljeno tolminsko godčevsko pevsko skupino Rezjanab sasiedi in Kanomeljske punce storila Nina Volk.

Tudi v nedeljo v Tolminu (ob 18. uri, v kinogledališču), bosta z nasveti pospremila osem skupin. Iz Posočja jih prihaja kar pet - folklorni Justin Kogoj (Dolenja Trebuša) in Razor (Tolmin) ter tri pevske skupine: Buške čeče (Bovec) in dve skupini ljudskih pevk Korenine (Tolmin). Svoji zgodbi bosta odplesali še folklorni skupini Zarja (Ajdovščina) in Gartrož (Nova Gorica). Morda bo nastopila še folklorna skupina Bovec, ki so jo pogrešali v Spodnji Idriji. SD


Najbolj brano