Itinerarij Tomizza - Koprčani po poteh pisatelja in njegovih del (foto)

Včeraj, na predvečer današnjega osrednjega dogajanja na Forumu Tomizza je slavistka in dobra poznavalka opusa Fulvia Tomizze, Jasna Čebron, popeljala Koprčane po poteh pisatelja in njegovih del.

Zaključek sprehoda na Vergerijevem trgu Foto: Rado Lipovec
Zaključek sprehoda na Vergerijevem trgu Foto: Rado Lipovec

KOPER > Sprehod po koprskih točkah, ki so pomembno zaznamovale življenje in delo pisatelja Fulvia Tomizze, je skupina začela na Titivem trgu, od koder jo je Jasna Čebron vodila do prve Tomizzeve postaje, nekdanjega semenišča v hiši Corner na Cankarjevi ulici.

Zbirno mesto - Titov trg

Nasproti hiše Corner v Cankarjevi ulici

Pot so udeleženci nadaljevali do druge življenjske Tomizzove postaje, ki je bila nekdanji Collegio dei Nobili, današnja osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom.

Nekdanji Collegio dei Nobili

Nato so se ustavili še pred tretjo življenjsko postajo pisatelja, ki je bil tudi novinar, palačo Tarsia, ki je nekdaj bila sedež Radia Koper-Capodistria, danes pa v njej domujejo Primorske novice.

Pred palačo Tarsia

Jasna Čebron je Koprčane popeljala še do atrija palače Carli, ki je prizorišče Tomizzovega romana Beneška dedinja, sprehod pa se je s skupinsko fotografijo zaključil ob kipu koprskega škofa Pier Paola Vergerija, glavnega junaka romana Zlo pride s severa.

Atrij palače Carli

Skupinska fotografija za spomin ob kipu škofa Vergerija

Na današnjem simpoziju, ki se bo v palači Gravisi začel ob 11. uri, bo uvodne misli povedala pisateljica in prevajalka Polona Glavan, v nadaljevanju pa bodo svoja razmišljanja predstavili Andrej Blatnik, Marco Apollonio, Drago Bojić, Zlatko Paković, Aleš Črnič in Ahmed Burić. Ob 19. uri bodo v palači Gravisi odprli razstavo Zid, ki jo kurira Maja Briski, na večeru ArtIstra pa se bodo ob 20. uri s koncertom zasedbe A.L.P.E poklonili spominu na ustvarjalnost prezgodaj preminulega sopotnika Foruma Tomizza, tržaškega glasbenika Alfreda Lacosegliaza.

Spletno uredništvo


Najbolj brano