Kraška mladenka, ki jo je osvojila stara glasba

21-letna Dana Verč je svetlolasa, nežna, telesno krhka, malce ezoterična glasbenica, ki preseneča tako s svojim kredom kakor z občudovanjem glasbe baročnih mojstrov.

Dana Verč se rada predaja baročni glasbi, bere, gleda filme in 
se sprehaja po Ljubljani.
Dana Verč se rada predaja baročni glasbi, bere, gleda filme in se sprehaja po Ljubljani.  

ŠMARJE PRI SEŽANI, LJUBLJANA> Danes študentka 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani je v svet glasbe vstopila s petjem. Čeprav se Dana Verč rada izogiba tekmovalnosti, ker ji ne vzbuja prijetnih občutkov, je osvojila kar nekaj visokih nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih; med njimi izstopata 2. nagrada in zlata plaketa ter posebna nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja na lanskem, 45. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo Dana Verč. Predstavila se bo kot solistka z orkestrom Nova filharmonija, in sicer v izvedbi Bornejeve Briljantne fantazije na teme iz opere Carmen v priredbi Raymonda Guiota, in v dveh komornih sestavih: v Tessarinijevi Sonati III Dana Verč igra traverso, v skladbi San Telmo M. D. Pujola pa prečno flavto.

“V otroštvu sem prepevala v različnih pevskih zborih in tedaj sem v eni od učilnic zagledala na plakatu sliko pikola. Bil mi je luštkan in simpatičen inštrument in odločila sem se, da ga bom tudi igrala. No, seveda sem v Glasbeni šoli Sežana morala najprej obiskovati lekcije kljunaste flavte, nato sem nadaljevala s prečno. Priložnost igranja pikola, ko sem lahko tudi bolje razumela njegove razsežnosti, pa sem dobila šele, ko sem postala članica Kraške pihalne godbe,” se spominja. Glasbena obzorja ji je najprej razširjala Marija Maretić-Hiršter, ki jo je naučila z glasbo pripovedovati, ji razkrila skrivnost, kako lahko glasbo pobarvaš z vsemi odtenki, ki jih premoreš, ji prebujala občutek lahkotnosti in lepega v glasbi. “Pogovarjali sva se o lepem in grdem zvoku in odgovorila sem, da ima grd zvok trobenta. Sledil je smeh in kmalu za tem tudi zaključek, da je grd zvok hrup ali šumenje, ne pa zvok določenega inštrumenta,” pripoveduje elegantno kraško dekle, ki je šolanje nadaljevalo na Konservatoriju za glasbo in balet in nato na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Profesor Matej Grahek ji je okrepil izvajalski talent z bolj preciznim, poglobljenim delom, hkrati pa ji je vedno dopuščal svobodo. Navdušil jo je za igranje stare glasbe, pa tudi izvajanje sodobnih glasbenih del. “Barok je tako prefinjen in usklajen, a v vsej tej njegovi striktnosti je tudi veliko svobode, globine, čustev, elegance in nežnosti, da je enostavno lep, žlahten. In meni je bolj všeč globina kot širina. Moderna glasba je druga skrajnost. Ponuja ti veliko svobode in izzivov, in v vsem tem je estetika in genialnost obenem,” navdušeno dodaja Dana in zaupa še, da je igranje na izvirnih baročnih glasbilih vendar njena prioriteta. Zato je to tudi njen izbirni predmet na akademiji, ki jo že danes navdihuje, da bi morebiti ta študij tudi nadaljevala v tujini.

Slednje je tudi njena edina misel na prihodnost, ker se sicer raje predaja čarobnosti trenutka in prepušča novim priložnostim. “Ne stremim k natančno izbranim ciljem, kajti na tak način si zapiramo pot oziroma ne vidimo druge priložnosti, ki se ponuja,” je prepričana flavtistka, ki je prvič kot solistka nastopila s simfoničnim orkestrom Nova filharmonija decembra 2016 v okviru projekta Koncertna mora. 19. januarja ob 19. uri bo s sestavom, ki se mu je pridružila leta 2014, zaigrala tudi v dvorani Grand hotela Union in njena pričakovanja so prežeta z večjo tremo in odgovornostjo, saj je Ljubljana trenutno njeno domače mesto.

Seveda Dana, ki je kot otrok želela postati tudi baletka, skrbi še za dodatno izpopolnjevanje na seminarjih in mojstrskih tečajih, krajše obdobje jo je navduševala metal glasba, sicer pa rada počne več stvari hkrati in je velika ljubiteljica filmov: “Všeč mi je, ko ob starem filmu Bonnie and Clyde srkam skodelico dobrega čaja iz svoje najljubše skodelice ali ob čaju berem katerokoli Ibsenovo dramo ali Bucayevo novo knjigo. Rada grem na sprehod po centru Ljubljane, včasih naredim izlet po Sloveniji, ker imamo res ogromno prelepih kotičkov. Rada grem na kosilo v svojo najboljšo vegansko restavracijo in se tam ob prijetnem klepetu družim s prijatelji.”

TATJANA GREGORIČ,

Radio Koper


Najbolj brano