Marca premiera filma o Pinu Danieleju

Dve leti po smrti italijanskega pevca in kantavtorja Pina Danieleja bo marca v italijanskih kinih premierno na ogled dokumentarec o njem Il tempo restera. Film bo poklon Danielejevi glasbi in življenju. Vključeval bo posnetke iz koncertov, številna pričevanja in nekatere še nikoli objavljene posnetke.

Pino Daniele Foto: Vir: Wikipedia
Pino Daniele Foto: Vir: Wikipedia

RIM > Dokumentarni film Il tempo restera (Čas bo ostal) je plod sodelovanja med produkcijsko hišo Sudovest in Rai Cinema, režira ga Giorgio Verdelli. Premiera bo 19. marca, na Danielejev rojstni dan, v znamenitem gledališču San Carlo v Neaplju. V izbranih kinodvoranah po Italiji bo nato na ogled še 20., 21. in 22. marca.

Mišljen je namreč kot poklon Danielejevim oboževalcem, ki bodo tako imeli na velikem platnu priložnost spoznati glasbenikovo ustvarjalno pot od 70. let minulega stoletja dalje in si ogledati izseke z njegovih zadnjih koncertov.

Daniele velja za enega svetovno najbolj prepoznavnih italijanskih glasbenikov. Izvajal je rock, jazz in blues, a je kljub temu vselej ostal zvest neapeljski tradicionalni glasbi.

Leta 1980 je segreval občinstvo pred milanskim nastopom Boba Marleyja, v svoji karieri pa je nastopil s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Ralph Towner, Yellow Jackets, Mike Mainieri, Danilo Rea in Mel Collins. Slovel je tudi po sodelovanju z italijanskimi kolegi, med njimi z Jovanottijem in Erosom Ramazzottijem.

Prvi album Terra mia je izdal leta 1977, skupno pa njegova diskografija šteje več kot 20 studijskih albumov. Nazadnje album La grande madre, ki je izšel leta 2012. Največji uspeh je požel s tretjim studijskim izdelkom Nero a meta. Med njegove najbolj znane skladbe sodijo 'O Scarrafone, Io per lei, Dubbi non ho in Quando.

STA


Najbolj brano