Medijski umor, hujši od smrti

Na 10. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu, ki se je sklenil v soboto, je drugo nagrado, poimenovano po velikanu jugoslovanskega filma Živojinu Žiki Pavloviću, prejel slovenski režiser Damjan Kozole za režijo filma Nočno življenje, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Na festivalu prikazujejo najboljše filme iz držav nekdanje Jugoslavije.

Damjan Kozole Foto: Andraž Gombač
Damjan Kozole Foto: Andraž Gombač

LESKOVAC > Žirija je film Damjana Kozoleta označila za subtilno in navdušujočo režijo, ki jo odlikuje izvrstna organizacija kadrov in scene ter odlično delo z igralci, povzemajo srbski mediji.

Film Nočno življenje, za katerega je Kozole prejel že več nagrad, je navdahnila afera Baričević. Dotika se osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. “To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo,” je o njem povedal režiser.

Grand prix festivala, prav tako poimenovan po Pavloviću, je prejela hrvaška režiserka Hana Jušić za film Ne glej mi v krožnik, tretjo nagrado pa srbski režiser Bojan Vuletić za film Rekviem za gospo J.

Posebno omembo žirije, v kateri so bili slovenski režiser Karpo Godina, hrvaški režiser Zrinko Ogresta in srbski igralec Zoran Cvijanović, sta prejela Igor Šterk za film Pojdi z mano in bosanski režiser Alen Drljević za film Moški ne jočejo. V kategoriji študentskih filmov je posebno omembo prejel tudi August Adrian Braatz za film Oropana duša.

Festival je odprl film Na mlečni poti Emirja Kusturice, ki je prejel tudi nagrado za življenjsko delo. Predstavili so tudi biografijo Gospodin mangup o lani preminulem igralcu Draganu Nikoliću, predvajali pa so tudi retrospektivo restavriranih kratkih filmov Karpa Godine. STA


Najbolj brano