Mladinska avtorska ustvarjalnost na ogled

Prihajajoči konec tedna bo v Novi Gorici zelo živahno, saj bo na različnih lokacijah veliko dogajanja, namenjenega mladim. Festival Vizije bo namreč postregel s pestrim programom mladinske ustvarjalnosti. Nastopilo bo sedem glasbenih skupin in deset gledaliških sestavov, razstavljalo pa bo 14 fotografov.

Letošnji državni festival Vizije so včeraj predstavili (z leve) 
Sabina Volk, izvršna vodja festivala in vodja novogoriške 
izpostave JSKD, Matjaž Šmalc, direktor festivala in samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno 
dejavnost, ter Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova 
Gorica. Foto: Ana Cukijati
Letošnji državni festival Vizije so včeraj predstavili (z leve) Sabina Volk, izvršna vodja festivala in vodja novogoriške izpostave JSKD, Matjaž Šmalc, direktor festivala in samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost, ter Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Teden ljubiteljske kulture, ki je letos posvečen likovni dejavnosti in poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, se bo v Novi Gorici tokrat sklenil s sklepnim delom Vizij, festivala mladinske ustvarjalnosti. Že deveto leto ga prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z drugimi kulturnimi organizacijami.

V ospredju mladi avtorji

Od petka do nedelje bo zato živahno v Kulturnem domu Nova Gorica, v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) ter na Bevkovem trgu. Osrednji namen festivala, ki spodbuja slovensko in zamejsko mladinsko kreativnost in poteka že od leta 2008, je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter nadebudne fotografe.

Valilnica mladih talentov

“Prvič letos se dijaki in študentje predstavljajo samo s svojimi avtorskimi projekti. Žirija bo tako ocenjevala avtorske projekte mladih ustvarjalcev, ki so ponekod izhodišča ali predloge za gledališke predstave (po)iskali pri drugih avtorjih, a po večini sami oblikovali večino končnega izdelka,” je poudaril direktor festivala Matjaž Šmalc, Kot vsa leta doslej so ustvarjalce na območnih in regijskih srečanjih izbirali selektorji. Severa Gjurin je bila zadolžena za fotografijo, Jani Kenda za rock glasbo, Andrej Jus za gledališče in Irena Rajh Kunaver za lutke. Na državnem festivalu ta konec tedna, kamor so se uvrstili najboljši, pa bo nastopajoče ocenjevala strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali lutkarica Barbara Bulatović, igralec in režiser Miha Nemec in glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene.

“Festival Vizije velja za dogodek najkvalitetnejše mladinske ustvarjalnosti. Na začetku je bil namenjen zgolj mladinskim gledališkim skupinam, v zadnjih letih pa so vanj vključeni tudi mladinski lutkovni, glasbeni in likovni ustvarjalci ter fotografi, razširili pa ga bomo tudi na plesne umetnike,” je poudaril direktor festivala. Vizije so ciljno usmerjene v ustvarjalce stare med 15 in 26 let ter namenjene občinstvu enake starosti. “Gre za razmišljujočo generacijo, ki še ni obremenjena s samocenzuro in kjer projekti praviloma nastajajo prek poglobljene raziskave materiala, sebe in sveta, v katerem živijo. Predstave, glasba in likovni izdelki v njihovi izvedbi so sveži, domišljeni in družbeno kritični,” je še dodal Matjaž Šmalc.

V petek zvečer bodo v SNG festival odprli s predstavo Glej, vitki študent Društva gledališča Glej, pred tem pa v tamkajšnji rotundi odprli razstavo Fotovizije na temo odtujenosti. V soboto bo na sporedu pet gledaliških predstav, zvečer pa Zarota tišine - plesna predstava domačega MN Dance Company v koprodukciji s SNG. Sobotni večer se bo na Bevkovem trgu sklenil z Rock vizijami, koncertom sedmih mladih rock skupin. V nedeljo ob 17. uri pa bodo na zaključku festivala podelili vizionarje.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano