Nagradili bodo delo Damjana Prelovška

Za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture, zlasti pa arhitekture Jožeta Plečnika, bo umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek v petek prejel nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo.

Damjan Prelovšek Foto: Lea Kalc Furlanič
Damjan Prelovšek Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA > Dr. Damjan Prelovšek sodi med najvidnejše in mednarodno najbolj uveljavljene slovenske umetnostne zgodovinarje. V okviru znanstvenoraziskovalnega dela je prispeval vrsto temeljnih študij o slovenski umetnostni zgodovini, zlasti o zgodovini arhitekture novega veka. Je prvi umetnostni zgodovinar na Slovenskem, ki se je posvetil raziskovanju arhitekture 19. stoletja. Osrednja tema, ki se ji posveča že vse življenje, je opus arhitekta Jožeta Plečnika. K zavedanju, da je Plečnik eden najpomembnejših evropskih arhitektov 20. stoletja, so poleg številnih drugih objav ključno prispevale monografije, ki so izšle pri uglednih tujih založbah. Knjiga Josef Plečnik. Wiener Arbeiten von 1896 bis 1914 je leta 1979 izšla pri dunajski Edition Tusch. Prelovškovo najodmevnejše delo o Plečniku, Josef Plečnik 1872-1957. Architectura perennis, je bilo prevedeno v nemščino, angleščino in italijanščino. Izdaja angleškega prevoda pri sloviti založbi Yale University Press je eden najpomembnejših dosežkov slovenske umetnostne zgodovine.

Dr. Prelovšek skrbi za prepoznavnost Plečnikovega dela tudi prek člankov v dnevnem časopisju, vodstev po spomenikih, strokovnih publikacij, s prispevki na televiziji in z razstavami. Leta 1986 je sodeloval pri pripravi odmevne razstave Plečnikovih del v Centru Georges Pompidou v Parizu, ki je kot drugi najbolj obiskan kulturni dogodek leta v Franciji in z gostovanjem po drugih evropskih mestih Plečnika dokončno uvrstila na arhitekturni zemljevid Evrope. Prelovšek je ves čas svojega dela izjemno vpet v mednarodni prostor. Med drugim je sodeloval pri razstavi o Plečnikovem delu na praškem gradu leta 1996. Uredil je monografijo Slavne vile na Slovenskem, ki je leta 2013 izšla v okviru mednarodnega projekta Great Villas. Je soavtor najnovejše mednarodne monografije o Zacherlovi hiši, ki je izšla lani v Baslu. V stroki je Prelovšek poznan in cenjen tudi zaradi izjemnih prizadevanj na področju spomeniškega varstva.

Prejemniki priznanj Izidorja Cankarja v letu 2017 pa so dr. Primož Lampič, dr. Jože Muhovič, dr. Igor Sapač in dr. Franci Lazarini. Podelitev bo v petek ob 14. uri, v Avditoriju Moderne galerije. LKF


Najbolj brano