Nobelovec v slovenščini (video)

“Hej, gospod s tamburinom, pesem mi zaigraj, spanec me ne muči in nikamor se mi ne mudi,” je predsinočnjim v koprskem Domu knjige prepeval Matej Krajnc, oborožen z akustično kitaro. Na dobro obiskanem večeru je predstavil pesmi lanskega prejemnika Nobelove nagrade za literaturo Boba Dylana.

 Matej Krajnc je v Domu knjige bral in zlasti prepeval.  Foto: Andraž Gombač
Matej Krajnc je v Domu knjige bral in zlasti prepeval.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Književnik, prevajalec in kantavtor Matej Krajnc (1975) je prepesnjene stihe Boba Dylana (1941) povezal v knjižni izbor Ni še mrak, leta 2014 izdan in nedavno ponatisnjen v zbirki Nova lirika pri Mladinski knjigi. V začetku tega meseca je pri založbi Nika izdal še album Pot skoz kamnolom, na katerem enajst pesmi zapoje v družbi glasbenih prijateljev.

Na koprskem srečanju je pripovedoval in zlasti prepeval. V pregleden presek Dylanovega opusa je uvrstil manj znane pesmi 10.000 mož (10.000 Men), Niz sanj (Series of Dreams) in Ostani, kjer si (You Ain't Goin' Nowhere) ter hite Kakor ženska (Just Like a Woman), Gospod s tamburinom (Mr. Tambourine Man) in Vzdolž stražnega stolpa (All Along the Watchtower).

Spominjal se je, kako je leta 1994 iz Celja prišel študirat primerjalno književnost v Ljubljano in v ploščarni spoznal našega velikega kantavtorja Tomaža Pengova, ki je ravno iskal album Highway 61 Revisited (1965), češ da bi rad spet slišal Dylanovo bržkone največjo mojstrovino Desolation Row - Krajnc je anekdoto kronal z izvedbo Ulice pozabljenih.

Nanizal je še Dylanove mlajše klasike s slovitega albuma Time Out of Mind (1997): Do grla sit (Love Sick), Na pragu (Standing in the Doorway) in Ni še mrak (Not Dark Yet). Prebral je tudi odlomek Dylanove dolge pesmi v prostem verzu Moje življenje - na kratko (My Life in a Stolen Moment), v kateri kantavtor duhovito pripoveduje o rojstvu v rudniškem Duluthu in odraščanju v bližnjem Hibbingu v ameriški zvezni državi Minnesota ter niza spomine iz potepuškega življenja, v katero ga je gnal svobodni duh. In ga še zmeraj žene: prav te dni je Bob Dylan s svojim bendom spet na evropski turneji.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano