Obletnico kronanja je kronal koncert

Emblem bazilike Kraljice Svetogorske na Sveti gori pri Novi Gorici je prepoznavna milostna podoba Svetogorske Matere Božje. Upodobitev beneškega slikarja Jakoba Palme Starejšega, ki je v cerkvi že od leta 1544, je leta 1717 vatikanski kapitelj odlikoval z zlato krono in ji priznal čudodelni sloves, ki ga je kot Marijina božjepotna podoba imela za vernike. Ena od začetnih slovesnosti ob 300. obletnici tega dogodka je bil v soboto koncert NOVA filharmonije z gosti pod umetniškim vodstvom Simona Perčiča.

Lepo sta se ujela orkester NOVA filharmonija in Župnijski pevski zbor Ljubljana - Trnovo.  Foto: Jakob Gustinčič
Lepo sta se ujela orkester NOVA filharmonija in Župnijski pevski zbor Ljubljana - Trnovo.  Foto: Jakob Gustinčič

SVETA GORA > Program sta sestavljali Festivalni preludij za orgle in orkester, op. 61 Richarda Straussa in Slovesna maša za zbor, orkester in solopevce Giacoma Puccinija. Četudi sta deli iz istega obdobja, sta kontrastni: Nemec Richard Strauss je izhajal iz čiste simfonične glasbe, medtem ko je Puccinijev svet svet italijanske lirike in zato veliko bolj slikovit kot filozofsko razpoloženi Richard Strauss.

Orkester NOVA filharmonija je z dirigentom Simonom Perčičem zgradil prepoznaven slog, poln svežine in barvitosti, ki ga soustvarjajo mladi glasbeniki s Primorske in od drugod. Pri Festivalnem preludiju Richarda Straussa je glasba orgel izredno veličastna. Gregor Klančič jo je podal izrazito, brez zadržkov, z veliko poustvarjalno močjo. Osrednji del večera je predstavljala Slovesna maša Giacoma Puccinija. Zborovski part je bil v odgovornosti Consortium musicum, ki ga vodi Gregor Klančič, in Župnijskega pevskega zbora Ljubljana - Trnovo z zborovodjo Mojco Tratar. V vlogah solistov sta zapela tenorist Luka Juteršek in baritonist Jaka Mihelač. Pevca, zbora in NOVA filharmonija so tudi to skladbo izvedli navdahnjeno. Predvsem pa je bilo čutiti, da so se pevci in orkestraši dobro ujeli. Poustvarjalna energija jih je vodila k ubrani izvedbi.

METKA SULIČ


Najbolj brano