Oče zombijev prihaja v Ljutomer

Med 11. in 15. julijem bo v Ljutomeru potekala jubilejna 13. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, na kateri bo osrednji gost najvplivnejši režiser grozljivih filmov George A. Romero. Režiser se je proslavil že s prvencem iz leta 1968 Noč živih mrtvecev.

Dario Argento je Georgeu A. Romeru leta 2011 v Trstu izročil 
nagrado za življenjsko delo. Foto: Biljana Pavlović
Dario Argento je Georgeu A. Romeru leta 2011 v Trstu izročil nagrado za življenjsko delo. Foto: Biljana Pavlović

LJUTOMER > Noč živih mrtvecev je povzročila revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne, so zapisali organizatorji festivala.

Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije je Ameriška kongresna knjižnica označila za "kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega".

George A. Romero je bil že leta 2011 častni gost tržaškega znanstveno-fantastičnega filmskega festivala Science+Fiction, kjer so mu podelili nagrado za življenjsko delo. Nagrado mu je izročil italijanski mojster groze Dario Argento, ki je v Italijo pripeljal Romerove zgodnje stvaritve. BP

Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) tvori eno najvplivnejših filmskih trilogij.

Noč živih mrtvecev je bila lani digitalno restavrirana. Po vrsti posebnih projekcij na festivalih, kot sta Berlinale in v Benetkah, ki pa se jih Romero ni udeležil, bo v Ljutomeru projekcija na sporedu v prisotnosti avtorja. Na festivalu se mu bodo poklonili tudi z retrospektivo, Romero pa bo sodeloval še na posebnem javnem pogovoru.

STA


Najbolj brano