“Odprejo se in zažarijo v svoji najboljši luči”

V Centru za komunikacijo, sluh in govor Portorož se že pet let v okviru projekta Talenti za katedrom posvečajo gledališki dejavnosti. Doslej so ustvarili že štiri produkcije, najnovejšo, Pekarno Mišmaš, so premierno uprizorili 5. maja v Avditoriju Portorož.

Glavno vlogo peka Mišmaša je odigral ravnatelj Marko 
Strle.
Glavno vlogo peka Mišmaša je odigral ravnatelj Marko Strle. 

PORTOROŽ > Projekt Talenti za katedrom je domislica ravnatelja portoroškega centra za komunikacijo, sluh in govor (CKSG) Marka Strleta, ki je velik ljubitelj gledališkega odra in se tudi sam ukvarja z igro. Od leta 2012 so v okviru te dejavnosti nastale že štiri gledališke predstave: Zvezdica zaspanka, Mala čarovnica, ki ni hotela biti zlobna, Konferenca živali in najnovejša Pekarna Mišmaš. Učenci in zaposleni so jo pod mentorstvom akademskega igralca Gregorja Geča pripravljali od lanskega oktobra in se v ta namen srečali na kar 42 vajah. V odrski uprizoritvi priljubljene pravljice Svetlane Makarovič je glavno vlogo peka Mišmaša odigral prav Marko Strle.

“Gledališko ustvarjanje z otroki s posebnimi potrebami ima terapevtsko vrednost. Predstavljajte si otroka, ki jeclja, ne govori, je prestrašeno plašen in tih, a stopi pred sošolce in sam ali s še kakšnim sošolcem recitira vsaj eno kitico pesmi. Predstavljajte si otroka z avtistično motnjo, ki nastopanje v domišljijski zgodbi s težavo loči od vsakdanjika in prepoznavanje učiteljev v vlogah pravljičnih junakov ne razume le kot stvar igre in domišljije,” pravi ravnatelj CKSG, ki veliko stavi na vključevanje učencev tudi v druge ustvarjalne dejavnosti poleg gledališke. “Učenje gledaliških prvin z jasnimi napotki, kaj se od njega pričakuje, je temelj za izjemno kreacijo lika, ki ga od takega otroka morda sploh ne bi pričakovali,” razmišlja Strle. Vsak ima nekaj, le odkriti je treba to in potem gojiti, tudi ali predvsem pri otrocih s posebnimi potrebami, se strinja tudi učiteljica slovenskega jezika v portoroškem centru, Vesna Lešnik. “Talenti za katedrom je projekt, ki našim učencem omogoča, da pridobijo na samozavesti, da se odprejo in zažarijo v svoji najboljši luči. Neprecenljive vrednosti je to, ko sami sebi dokažejo da zmorejo. V priprave vložijo veliko truda, dobre volje in neizmerne želje, da bi bili opaženi. Dih jemajoče jih je gledati, kako v igri uživajo in presežejo sami sebe ter dobesedno zablestijo. Ko je na vrsti priklon, pa iz njih vre hvaležnost, ponos in neizmerna sreča,” je ponosna na svoje učence.

Poleg neposrednega terapevtskega učinka, ki ga ima dramsko ustvarjanje na otroke CKSG, predstavljajo gledališke produkcije tudi v materialnem smislu pomemben doprinos h kakovosti pedagoškega dela v portoroškem centru. Izkupiček prodanih vstopnic namreč namenijo naložbi v nove umetniške programe, kot so glasbena terapija, robotika, terapija s konji in psi ...

S Pekarno Mišmaš so otroci in zaposleni po premierni uprizoritvi v portoroškem Avditoriju minuli četrtek gostovali tudi na Opčinah, kjer so nastopili v okviru mednarodnega gledališkega srečanja FestinvalOp. 20. junija jo bodo ob koncu šolskega leta ponovno uprizorili v Avditoriju, dogovarjajo pa se tudi za sodelovanje na festivalu Svetilnik koprskega teatra in za jesenska gostovanja v Sežani, Ljubljani in Mariboru.

ILONA DOLENC


Najbolj brano