Omar Naber drugič na poti v Kijev

Slovenski predstavnik na tekmovanju za pesem Evrovizije Omar Naber jutri odhaja v Kijev, kjer bo na prvem predizboru Evrosonga nastopil v torek, 9. maja, in si poskušal priboriti udeležbo na finalnem večeru, 13. maja.

 Omar Naber bo tokrat drugič nastopil na evrovizijskem 
odru. Foto: STA
Omar Naber bo tokrat drugič nastopil na evrovizijskem odru. Foto: STA

LJUBLJANA > Omar Naber bo na Evrosongu Slovenijo predstavljal drugič; prvič je evrovizijski oder okusil pred dvanajstimi leti, ko je v Kijevu nastopil z balado Stop, se v predizboru na dvanajsto mesto in ostal brez nastopa v velikem finalu.

Letos se vrača v ukrajinsko prestolnico, glasbene navdušence po Evropi pa bo poskušal osvojiti s skladbo On My Way. Kot je pred dnevi povedal na srečanju z novinarji, je pesem napisal pred desetimi leti in je po njegovem mnenju zelo močna in osebno izpovedna, zato lahko nagovarja poslušalca in omogoča, da se z njo lahko marsikdo poistoveti: “Mislim, da je to ena najboljših pesmi, kar sem jih napisal,” je poudaril. Kot je povedal za STA, je njegova prednost v tem, da ni novinec na Evroviziji: “Ker bolje od njih vem, kako se stvarem streže in kaj se od glasbenikov pričakuje, imam vsaj majhno prednost pred ostalimi,” je pojasnil. Obljubil je, da bo dal vse od sebe, a kot je poudaril, glasba ni edini faktor, ki šteje na tem evropskem tekmovanju.

Na odru bo nastopil sam, tudi tokrat v kreaciji Jelene Proković, ki ga je oblekla tudi za njegov prvi evrovizijski nastop. Po Naberjevem mnenju je nehvaležno reči, ali je za tekmovanje bolje izbrati solo ali skupinski nastop. “To je odvisno od več dejavnikov, od tega, kaj hočeš povedati, kakšne vrste izvajalec si in kakšen komad imaš,” je naštel. Zase meni, da je dovolj močen kot izvajalec, “da ima možnost prepričati, tudi če je sam na odru, ni pa nujno, o tem bodo odločali gledalci”, je dodal.

Na tekmovanju, ki ga bo letos po lanski zmagi pevke Džamale s pesmijo 1941 gostila ukrajinska prestolnica, bo Naber nastopil v prvem preidzboru, 9. maja, in sicer kot 17. oziroma predzadnji. Drugi polfinale bo 11. maja, veliki finale pa 13. maja. V obeh predizborih se bo predstavilo 18 držav. Za finale imajo nastop že zagotovljen Ukrajina kot gostiteljica šova ter Nemčija, Španija, Italija, Francija in Velika Britanija kot države, ki največ prispevajo v blagajno Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Na seznamu nastopajočih ni več navedena Rusija z Julijo Samoilovo, ki ji je Ukrajina nedavno prepovedala sodelovanje zaradi pevkinega nastopa na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija.

MI, STA


Najbolj brano