Picassova slika Sedeča ženska v modri obleki prodana za 45 milijonov dolarjev

Eden najbolj znanih portretov španskega umetnika Pabla Picassa je bil v ponedeljek zvečer na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodan za 45 milijonov dolarjev. Na sliki z naslovom Sedeča ženska v modri obleki je umetnik upodobil eno svojih številnih ljubic Doro Maar.



Sedečo žensko v modri obleki je kupil ameriški zbiratelj. Foto: Christies.Com
Sedečo žensko v modri obleki je kupil ameriški zbiratelj. Foto: Christies.Com

NEW YORK > Sliko je imel sprva v lasti Paul Rosenberg, prvi trgovec z umetninami, ki je sodeloval s Picassom. Leta 1940 so nacisti sliko zasegli, vendar so jo na poti iz Pariza proti Nemčiji rešili pripadniki francoskega odporniškega gibanja.

Dora Maar in Picasso sta imela devet let zelo intenziven odnos. Dora Maar je bila med številnimi umetnikovimi ženskami najbolj posebna: bila je najbolj intelektualna in umetniško nadarjena, poleg tega je bila ena umetnikovih najpomembnejših muz. Sliko Sedeča ženska v modri obleki je Picasso naslikal leta 1939, ko je bil star 58 let, ona pa jih je imela 31.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik.

Gre za enega najboljših Picassovih portretov iz tega časa, ki ga je, kot je bilo pri njem pogosto, navdihnila ljubezen in močna seksualna želja, je poročal britanski BBC.

Sedečo žensko v modri obleki je kupil ameriški zbiratelj, pred šestimi leti je sicer slika bila prodana za 26 milijonov dolarjev, še piše BBC.

Leta 2015 pa je bila Picassova slika Alžirke pri avkcijski hiši Christie's prodana za rekordnih 179 milijonov dolarjev, s čimer je postala najdražja slika, prodana na dražbi.

STA


Najbolj brano