Plezajo proti smislu

Drevi ob 20.30 bo na malem odru tržaškega teatra zaživela Sosičeva Grozljiva lepota / Paurosa bellezza v režiji Matjaža Fariča, koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) in Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine. Predstava bo dvojezična na prav poseben način: trije igralci jo bodo uprizorili v slovenščini, drugi trije pa v italijanščini.

Tako slovensko kakor italijansko uprizoritev Sosičeve Grozljive lepote / Paurosa bellezza je včeraj predstavila raznolika ekipa - a brez umetniškega vodje.  Foto: Andraž Gombač
Tako slovensko kakor italijansko uprizoritev Sosičeve Grozljive lepote / Paurosa bellezza je včeraj predstavila raznolika ekipa - a brez umetniškega vodje.  Foto: Andraž Gombač

TRST > V slovenski različici bodo igrali Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski pa Lara Komar, Riccardo Marenzana in Filippo Borghi. Upodobili bodo like, ki jih je avtor besedila Marko Sosič zasnoval na resničnih osebnostih - navdihnili so ga znameniti tržaški alpinisti Emilio Comici (1901-1940), Enzo Cozzolino (1948-1972) in Tiziana Weiss (1952-1978). “To ni klasičen dramski tekst, so bolj fragmenti njihovih notranjih zgodb,” je na včerajšnji predstavitvi poudaril Sosič. “Vodilo me je njihovo iskanje, ki je mogoče tudi moje in naše, v današnjem svetu brez vrednot. Človek išče pot in želi osmisliti svoje življenje. Njihovo iskanje poti in smisla me je vodilo pri tej refleksiji o tržaških alpinističnih, tudi samomorilskih mitih. A nisem hotel pisati o življenjih resničnih osebnosti, saj so jih mnogi poznali in bi bilo to tvegano. Osredotočil sem se na duhovno razsežnost.”

Sosičevo slovensko besedilo je v italijanščino prevedla Laura Sgubin, za dramsko adaptacijo je zaslužna Žanina Mirčevska, na oder pa ga je preselila živopisna ekipa na čelu z režiserjem Matjažem Faričem in dramaturginjo Stašo Bračič. Za scenografijo je poskrbela Ana Rahela Klopčič, za kostume pa Sanja Grcič.

Drevi ob 20. uri, pred predpremiero, bodo v gledališki avli odprli kolektivno razstavo Gozd članov Društva za umetnost Kons. Pred sobotno reprizo, ob 19. uri, bo filozof Jernej Šček v klubskem prostoru predaval o alpinistu Emiliu Comiciju, naslednjo soboto, 29. aprila, ob 17.30 pa bodo v koči Premuda v Boljuncu pripravili pogovor v italijanščini - gostje bodo pisatelj in režiser Marko Sosič, pisatelj in novinar Paolo Rumiz ter pisatelj in alpinist Dušan Jelinčič. Z njimi se bo pogovarjal novinar Luciano Santin.

“Delo je bilo zahtevno, prvič sem režiral dve predstavi hkrati,” je dejal režiser. “Besedilo je res isto, a v različnih jezikih ga igrajo različni ljudje, močne osebnosti, ki iste like oblikujejo samosvoje.”

Posvetil se je zlasti vprašanju, kaj vrhunskega ustvarjalca - pa naj bo umetnik, športnik, znanstvenik - žene, da je pripravljen tvegati lastno življenje.

V Sosičevem besedilu je Farič našel univerzalna vprašanja, ki pa koreninijo v Trstu - pomembno vlogo bodo v predstavi imeli tudi posnetki iz bližnje doline Glinščice.

Marko Sosič je opozoril še na nenavadno obnašanje umetniškega vodje SSG Trst Eduarda Milerja, ki ga ni bilo niti na včerajšnjo predstavitev nove uprizoritve: “Ali je prebral besedilo? Od njega nisem dobil niti ene črke odziva! Zelo ga cenim kot režiserja in morda bi mi s kakim nasvetom lahko pomagal še izboljšati tekst.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano