Podobe dobrote, ki se skriva v ljudeh

Društvo ARS Bovec v sodelovanju s kuratorko Moniko Ivančič Fajfar v cerkvi Device Marije v Bovcu že osmo poletje pripravlja ciklus razstav Ars loci. Umetnost v prostoru svetega. Tokrat predstavljajo ustvarjalnost Marte Jakopič Kunaver. Razstava njenih slik Bivališče angelov bo na ogled do 16. septembra.

Razstava Bivališče angelov bo v cerkvici Device Marije v 
Bovcu na ogled do 16. septembra.
Razstava Bivališče angelov bo v cerkvici Device Marije v Bovcu na ogled do 16. septembra.  

BOVEC > Razstavni ciklus Ars loci. Umetnost v prostoru svetega v ambient poznogotske cerkvice umešča dela ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z duhovnimi, religioznimi, mističnimi oziroma verskimi vsebinami ter jih avtorsko interpretirajo. V cerkvi Device Marije je trenutno na ogled 29 slik različnih formatov, ki so nastale v ateljeju Marte Jakopič Kunaver. Med razstavljenimi deli je največ upodobitev angelov, postavitev pa dopolnjujejo še slike stiliziranih katedral, ptic, pravljičnih pokrajin in mest.

Kuratorka Monika Ivančič Fajfar meni, da se avtorica pri upodobitvah angelov naslanja na krščansko tradicijo, zlasti bizantinsko, srednjeveško in renesančno, v njenem slogu pa prepoznava tudi vplive Chagalla, Kleeja, Gaudija in Hundertwasserja. “Angeli Marte Jakopič Kunaver so naslikani v različnih razpoloženjih, imajo različna obličja in prinašajo različna sporočila. To avtorica poudari s poimenovanjem slik: Angel miru, Veseli angel, Angel iz otroške sobe ... Statične, oblikovno stilizirane in na prvi pogled simetrične figure so obdane z dinamičnimi eksplozijami barv. Takšne upodobitve so blizu bizantinskim ikonam angelov varuhov z zlatimi krili in pisanimi oblačili, mozaikom in freskam z bogatimi vzorci in živahnimi barvami, vitrajem, polnih barvne svetlobe ali sijajnim zlatarskim mojstrovinam z vdelanimi dragimi in poldragimi kamni,” je ob razstavi zapisala kuratorka. Poudarja še, da avtorica materialno razkošje prevaja v duhovno bogastvo, v veselo oznanilo, iskreno radost in življenjski optimizem.

Marta Jakopič Kunaver (1942) se je po diplomi na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo posvetila grafičnemu oblikovanju, več kot deset let kasneje pa se je posvetila slikarstvu in opravila specialko pri profesorju Andreju Jemcu. Posveča se cerkveni umetnosti: barvna okna oziroma vitraži, ki jih je izdelala, krasijo cerkve, kapele in druge javne ter profane prostore v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Za več cerkva je izdelala križeve pote, razpela in oltarne podobe. Objavlja članke s področja umetnosti, poleg proze se je uveljavila tudi s poezijo, za katero je bila nagrajena. Leta 2011 je pri založbi Družina izšla njena slikarska monografija z naslovom Cvetoče mesto.

Umetnica barve na platna nanaša z energičnim zanosom in užitkom, zato so slike polne utripajoče svetlobe, kontrastnih barv in igrivih vzorcev. “Ritem potez v slike vnaša element glasbe, zanos in veselo rajanje prikličejo tudi naslikani instrumenti,” še meni kuratorka in pristavi, da podobe, ki jih slika Marta Jakopič Kunaver, niso strogo religiozne, čeprav avtorica črpa iz bogate zakladnice krščanskega izročila: “Upodobitve katedral, mest, pokrajin, živali in kozmičnih sfer so metaforične podobe stvarstva. Na drugi strani pa slike angelov niso le upodobitve božjih poslancev, nebeških bitij in zaščitnikov človeka, temveč so lahko tudi prispodobe dobrote in prijaznosti, ki se skriva v ljudeh. Tako nas nagovarjajo, da angelsko podobo poiščemo v sebi in jo uzremo v bližnjih.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano