“Pomisli, da otroci v miru rastejo”

Danes, na svetovni dan miru, sta slovenska Amnesty International in založba Narava v Ljubljani družno predstavili slikanico Pomisli - tako se v prepesnitvi Milana Dekleve glasi slovita Lennonova mirovniška himna Imagine, ki je po vsem svetu zdaj poletela še v spremstvu ilustracij z golobom miru.

 Preprosta pesem nas vabi k soustvarjanju  prijaznejšega sveta.
Preprosta pesem nas vabi k soustvarjanju prijaznejšega sveta.  

LJUBLJANA > Pesem Imagine je kot ukrojena za dan miru, ki so ga Združeni narodi določili leta 1981 in ki naj bi človeštvo zavezal miru, ne glede na razlike. A resničnost je žal povsem drugačna, opozarjajo pri Amnesty International: ogromno ljudi beži pred vojnami in preganjanjem, na svetu je danes kar 22,5 milijona beguncev, povečini mlajših od 18 let.

“Pomisli, da otroci v miru rastejo,” nam v prepesnitvi Milana Dekleve prigovarja Lennon. “Pozabi na lastnino, pohlep, ki nas deli. Pomisli na ljubezen, tovarištvo ljudi.”

Ne, nekdanji Beatle ni edini sanjač - letos se mu je pridružil francoski umetnik Jean Jullien, ki je nesmrtne verze obogatil z igrivimi podobami goloba, prijaznimi in živopisnimi.

“John je verze napisal, da bi priklical mir na svet. Danes, ko potrebujemo mir bolj kot kdaj koli prej, so njegove besede zelo pomembne,” je knjigo pospremila Yoko Ono Lennon. “Vsi si želimo živeti veselo in varno in vsi lahko pomagamo, da bi ta svet postal boljši. V svojih srcih moramo hraniti prostor za ljubezen in pozornost do drugih bitij. Vedno moramo deliti vse, kar imamo, in podpreti ljudi, s katerimi slabo ravnajo.”

Skrbeti nas mora za vse, ne le za družino in prijatelje, poudarja: “Do slehernega človeka se moramo vesti enako, ne glede od kod prihaja in kakšen jezik govori. Kot vidite, je golob v tej knjigi prijazen do vseh ptic, ne glede na barvo njihovega perja ali obliko kljuna. Če bomo ravnali tako, bo svet vsak dan za spoznanje drugačen. Sleherna malenkost bo pomagala, da bo svet postal boljši. K temu lahko pripomoreš ti, jaz, mi vsi.”

In k temu bo vsaj malo pripomogla tudi slikanica, ki je včeraj izšla v 15 jezikih. Yoko Ono Lennon je organizaciji Amnesty International brezplačno odstopila pesem Imagine, dobiček od prodaje pa bo šel seveda za človekove pravice.

Predstavitev slovenske izdaje so danes s prepevanjem pesmi v slovenščini popestrili Rock mulčki z OŠ Nove Jarše. “Ko se mi boš pridružil, svet bo eno, níhče sam,” so pritegnili dobrodušnemu sanjaču.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano