Predstava za sedem plesnih let

Novogoriška orientalska plesna skupine Nefes orient prireja ob sedemletnici delovanja plesno predstavo Ujemi trenutek. V soboto zvečer bodo orientalske plesalke z gosti v Kulturnem domu Branik pričarale duh Orienta. Ta bo gledalce popeljal v palačo Chashiba, kjer se bosta prepletali orientalska in zahodna kultura. Predstava bo dobrodelna.

S točko Gawazee  bodo plesalke Nefes orient v soboto obeležile 70-letnico Nove Gorice. Foto: Aleksander Grum
S točko Gawazee bodo plesalke Nefes orient v soboto obeležile 70-letnico Nove Gorice. Foto: Aleksander Grum

NOVA GORICA, BRANIK > Plesna skupina Nefes orient deluje v Novi Gorici že sedem let. Njena pobudnica in ustanoviteljica ter dolgoletna koreografinja je bila Sanja Bekrić, v tej sezoni pa deseterico ljubiteljskih plesalk vodi plesalka Teja Žižmond. “Septembra lani so me članice plesne skupine Nefes povabile k sodelovanju in z veseljem sem ga sprejela. Veseli me, da lahko pripomorem k njihovemu izpopolnjevanju tehnike plesa,” pravi plesna učiteljica Teja Žižmond.

Skupina, ki se že vsa ta leta udejstvuje pod okriljem Kulturno-prosvetnega dru-štva Franc Zgonik Branik, dvakrat tedensko vadi v prostorih ZKD Točka v Novi Gorici. “Enkrat na teden imamo vaje s Tejo, enkrat pa vadimo same,” pravi vodja in organizatorka skupine Sonja Jež. “Kostume šivamo povečini same ali pa jih damo v obdelavo šivilji, kupujemo pa jih tudi prek spletnih portalov. Rekvizite nabavljamo samo prek spleta iz azijskih držav, saj se jih tu težko dobi, pa tudi cena je visoka. Imamo tudi srečo, da včasih kdo od znancev ali prijateljev potuje na vzhod, pa ga prosimo, naj nam kaj prinese,” doda. “Pravljično” sedmo obletnico delovanja bodo članice plesne skupine Nefes, kar po turško pomeni sapa oziroma dih, obeležile s plesno predstavo Ujemi trenutek, ki bo v soboto ob 19. uri v Kulturnem domu Branik. Predstava se bo odvijala v palači Chashiba, imela pa bo 16 plesnih točk.

Plesalke Nefes orient bodo imele pet plesnih točk, v katerih se bosta prepletala klasični in moderni slog orientalskega plesa, pa tudi sodobnejši ritmi in latino-orient. “V točki Gawazee so naš osrednji rekvizit vrtnice, s katerimi bomo obeležile 70-letnico Nove Gorice,” poudari Sonja Jež.

Kot gostje bodo v predstavi nastopili tudi skupini GO Folk in Ballfolk, ki se posvečata evropskim neoljudskim plesom, ter plesni center Pegasus z družabnimi plesi. Zaplesala bo tudi mentorica Teja Žižmond.

Sobotna plesna predstava bo že sedma po vrsti, tokrat pa bo imela tudi dobrodelno noto. Del vstopnine bodo plesalci namenili v dobrodelne namene za Zavod Karitas Samarijan, in sicer za program materinskega doma v Solkanu in Šempetru pri Gorici za ženske in otroke, žrtve nasilja.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano