“Punk sporočilo nosimo v srcu”

Izjemno vzdušje s kakovostno, raznoliko punk-rock glasbo - od ska, harcore do reggaeja, je tudi letošnji prepoznavni znak Punk Rock Holiday festivala, ki ga bo jutri zaokrožila težko pričakovana skupina Propagandhi. Glavna zvezda festivala, svetovno uveljavljeni ameriški The Offspring, so v ponedeljek s šovom in energičnim nastopom korektno odigrali vlogo, ki jim jo je namenil organizator: njihov nastop je bil darilo zvestim obiskovalcem, ki so septembra lani v nekaj urah pokupili vse karte.

Ograja je v ponedeljek zatrla pristno druženje bendov in obiskovalcev.  Foto: Neva Blazetič
Ograja je v ponedeljek zatrla pristno druženje bendov in obiskovalcev.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Ne v desetih urah, v desetih sekundah so pošle najbolj zaželene oziroma najcenejše karte, ki jih je bilo na voljo zgolj 300. Z ženo Špelo in prijateljem Gorazdom smo jih dobili, vendar zgolj zato, ker imam izjemno močan službeni računalnik in širokopasovno povezavo,” je lanski nakup prek spleta pojasnil zvesti gost festivala na Sotočju Aljoša Verlič. Gorazd je pohvalil letošnjo spremembo pri zgodnjem nakupu kart: “Prodajajo jih na festivalu, kar je bolj pošteno in prijazno do zvestih obiskovalcev, ker pač številni pri spletni prodaji ne morejo do njih. Mi smo jih že kupili za prihodnje leto, čeprav niti ne vemo, koga bodo povabili. Bera ansamblov je itak vsako leto kakovostna.”

“Šminkanje” punku ne pristaja

Aljoša se veseli jutrišnjega zadnjega benda na velikem odru, kanadskega Propagandhi, ki izhaja iz punk rock in skate punk tradicije, z besedili pa izpostavlja človekove pravice in zavračajo vse, kar je povezano s rasizmom, imperializmom in vsakršnim tlačenjem in zavajanjem ljudi. Leta 1986 ustanovljena skupina je bila prvič gost tolminskega festivala že pred štirimi leti. Tokrat prihajajo v Slovenijo v originalni zasedbi.

V pogovorih s fanti in dekleti, ki nosijo punk in njegovo delavsko sporočilo v srcu, smo zaznali, da jih moti, da se tudi med punkerje tihotapi “šminkanje”, da postaja videz pomembnejši od sporočila. Punk nikoli ni bil pozerstvo, pravijo. Pri njem gre za odnos do problemov v družbi. Kritizirali so slovensko punk sceno, češ da si poslušalci želijo čim bolj poceni koncerte, na tak način pa seveda ne podpirajo punk zasedb in njihovega razvoja. Za tolminski festival pravijo, da za karto dobijo ogromno muzike in da je festival enako ali še bolj kakovosten kot primerljivi v tujini.

Počitek in zabava med krasnimi ljudmi

Med sprehodom po začasnem kampu, ki je precej manjši od tistega na metal festivalu, saj organizatorji namenoma število obiskovalcev omejujejo na butičnih pet tisoč, smo ob stojnicah posoških ustvarjalcev srečali skupino fantov iz Nizozemske. Žar so postavili kar ob poti, dišalo pa je daleč naokoli. “Na super počitnicah sredi krasnih ljudi sem že drugo leto,“ je bil navdušen Pam, ki pa si je v torek zvečer med “plavanjem po rokah” žal poškodoval koleno. Njegov primer dokazuje, da je tovrstni šport - stage diving oziroma skakanje z odra - precej nevaren. Ne glede na to ima na Sotočju vsak večer ogromno privržencev.

Kot pravi Pamov kolega Mark, so obisk festivala povezali z raziskovanjem Slovenije. Med drugim so obiskali Bled. “Vaša dežela je prelepa,“ soglašata oba. Mark je v ponedeljek čakal na skupinoJaya the Cat, ki je po harcorovskih Clowns zazibala prizorišče pod drevesi v reggae ritme, in s tem že napovedala prihajajoči Overjam festival od 16. do 19. avgusta.

Zvezde so bolj ali manj komercialne

Zasedba Pigs Parlament iz Goriških brd je s pevko Tino Rebec “zašpilala” energično in kritično in spet postavila ogledalo politikom. So pa nekateri menili, da so se morda preveč trudili s koketiranjem in spodbujanjem z odra.

Opaziti je bilo, da poslušalci poznajo vse komade glavne zvezde festivala, zasedbe The Offspring, ki je bila pred leti vodilni svetovni punk rock bend, danes pa jim nekateri očitajo komercialnost, kar je za zvezde bolj ali manj značilno. 52-letni Dexter Holland, ki ima, mimogrede, doktorski naziv iz mikrobiologije s področja raziskovanja virusa HIV, večine ni razočaral. Vsi so peli z njim. Energije mu ni manjkalo.

Je pa razočarala ograja, ki je na zahtevo The Offspring v ponedeljek ločevala občinstvo in bende. Pod odrom je bilo zaradi nje mirno za razliko naslednjih dni, ko so se v maniri Punk Rock Holiday na odru pomešali bendi in obiskovalci, kar ponuja pravo predstavo sobivanja z duhovitimi domislicami.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano