Reggae mesto v malem se prebuja

Po ljubiteljih metal in punk glasbe ta teden v Tolmin prihajajo privrženci jamajške kulture in reggae ritmov. Danes se namreč začenja že šesti mednarodni reggage festival Overjam. Na treh odrih se bo do sobote zvrstilo več kot 80 glasbenikov z vsega sveta.

Don Carlos bo z zasedbo Dub Division nastopil jutri.  Foto: Julianschmidt
Don Carlos bo z zasedbo Dub Division nastopil jutri.  Foto: Julianschmidt

TOLMIN > “Na vseh naših festivalih se trudimo v okviru glasbenega žanra ponuditi obiskovalcem določeno raznolikost. Festival Overjam ni izjema,” pravi Nika Brunet iz vrst organizatorja letošnjega reggae festivala, ki bo že petič zapovrstjo na sotočju Tolminske in Soče združil ljubitelje jamajške kulture ter ska, reggae in dub glasbe predvsem iz srednjeevropskih držav.

Glasbeni del Overjama se bo letos odvijal na treh odrih. Glavni - rumeni oder - bo postavljen v srce festivala in bo gostil nosilna imena. Na zelenem odru bodo nastopili mnogi selektorji reggae, ska, dancehall in dub glasbe, na rdečem odru pa bodo glavni sound systemi, iz njihovih zvočnikov pa donela predvsem dub glasba.

Za tokratno edicijo Overjama so prireditelji povabili številne jamajške glasbenike, pa tudi tiste, ki reggae, ska in dub glasbo ustvarjajo v Evropi. Danes, na prvi festivalski dan bodo na rumenem odru med drugimi nastopili mednarodno prepoznaven italijanski glasbenik Alborosie s Shengen Clanom, The Toasters in slovenska zasedba Raggalution. Jutri na Overjam prihaja Don Carlos s skupino Dub Division, dancehall zasedba Ward 21, na rdečem odru pa bo nastopil General Levy, veteran britanske urbane glasbe. V petek bodo na glavnem odru nastopili Ky-Many Marley, sin legendarnega jamajškega glasbenika Boba Marleya, Trixstar in Skarra Mucci, v soboto pa bodo udeleženci pod glavnim odrom med drugimi lahko zaplesali ob glasbi Richieja Spicea ter veterana reggae glasbe Freddieja McGregorja. Na vseh treh odrih festivala se bo skupno zvrstilo več kot 80 nastopajočih z vseh koncev sveta.

“Poleg glasbenega programa ponuja festival tudi širok spekter obfestivalskih aktivnosti - od programa Overjam4Kidz, kjer bomo poskrbeli za naše najmlajše obiskovalce, ki imajo na festival brezplačen vstop, do Overjam University, kjer pripravljamo zanimiva predavanja in diskusije,” še pravi Nika Brunet. “Kulinarična ponudba pa bo najbolj pestra do sedaj. Na voljo bo indijska hrana, bogata ponudba zajtrkov, mehiška hrana, burgerji, številni zavitki, različne vrste pizz, tradicionalna slovenska hrana in še marsikaj drugega. Tudi sladoled ne bo manjkal,” še dodaja. “V prihodnjih letih se bomo še bolj trudili uvajati koncept festivalskih počitnic. Menimo, da je prav to nekaj, kar naredi festival poseben in še bolj privlačen za naše obiskovalce. Vsi naši festivali na Sotočju so namreč mesto v malem, kjer lahko vsak obiskovalec najde nekaj zase in si zapolni prav vsak dan v tednu z bogato ponudbo,” sklene.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano