Rok Biček z Družino zmagal na Tednu kritike v Locarnu

Observacijski dokumentarni film Družina v režiji Roka Bička je v sekciji Teden kritike na 70. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu, kjer je doživel tudi svetovno premiero, najbolj prepričal žirijo ter prejel glavno nagrado. Ker se znotraj Tedna kritike predstavi le sedem filmov, je uspeh še toliko večji, so sporočili s filmskega centra.

Rok Biček Foto: Andraž Gombač
Rok Biček Foto: Andraž Gombač

LOCARNO > V filmu se v manj kot dveh urah odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja, od njegovega otroštva, prek mladosti, prve ljubezni in očetovstva do težke ločitve.

V obrazložitvi nagrade, vredne 8000 švicarskih frankov, je žirija zapisala: "Brez namigovanja in obsojanja film opazuje notranje delovanje slovenske družine. V času drzne propagande je slednja eksplicitno predstavljena na način, da so vsa ocenjevanja in presoje prepuščene občinstvu, ravno tako kot tudi družbene okoliščine v naših evropskih sosednjih državah in nenazadnje tudi varnost, ki v najtežjih časih služi kot razširjena družina."

Bičkova Družina je nastala v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, v njej pa nastopajo Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih 20 letih, ki sta jo finančno podprla SFC in Avstrijski filmski inštitut. Danes bodo film prikazali na 23. sarajevskem filmskem festivalu, kjer bo doživel regionalno premiero.

Festivalski kritik Jay Weissberg pa je za Variety med drugim zapisal, da je Bičku v dokumentarnem filmu skozi nenavaden pogled uspelo podati zgodbo na preprost način, ki pa kljub vsemu ne poenostavlja zelo zapletenega življenja glavnega lika. Matej Rajk namreč ni predstavljen ne kot junak in ne kot antijunak, koncept družine pa je postavljen v veliko širši koncept od pojmovanja tradicionalne družine. Na kratko, gre za impresiven in vznemirljiv dokumentarni film, ki bo zagotovo premikal meje na prihodnjih festivalih dokumentarnega filma, so še sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Direktor sekcije Teden kritike Marco Zucchi je zapisal, da je Bičku, sicer znanem po večkrat nagrajenem celovečercu Razredni sovražnik - z njim je pred štirimi leti na beneškem filmskem festivalu prejel nagrado fedeora za najboljši film v sekciji beneški teden kritike -, s filmom Družina"uspelo ujeti intenzivne zasebne situacije na način, kot da bi bil neviden in da v sobi, kjer zgodba nastaja, režiser sploh ne bi bil prisoten".

Teden kritike v Locarnu je bil ustanovljena leta 1990 kot neodvisna sekcija v organizaciji švicarskega združenja filmskih novinarjev z namenom, da svetovni javnosti predstavi inovativne filme na robu klasične filmske naracije. Poleg Bičkovega filma so letos izbrali še filme iz Švice, Nemčije, Argentine, Kolumbije ter še dva iz koprodukcijskih držav Tajvana in Mjanmara ter Nemčije in Švice. Festival se je končal v soboto, na njem pa je slavil kitajski dokumentarec Gospa Fang Binga Wanga o zadnjih dneh kitajske kmetovalke, ki trpi za demenco.

STA


Najbolj brano