Roža Kopra s kraškim pridihom

V koprskem mestnem jedru se je pred dnevi na sedmem likovnem ekstemporu, ki ga občina pripravlja v okviru projekta Oživljanje starega mestnega jedra, zbrala pisana druščina likovnih navdušencev iz vseh koncev Slovenije.

Prvonagrajeno delo Jane Štok iz Sežane
Prvonagrajeno delo Jane Štok iz Sežane 

KOPER > Široko zastavljena tema Roža Kopra je ponudila obilo ustvarjalne svobode, ki so jo udeleženci, vsak na svojstven način, odlično udejanjili. Tako so nastale zanimive podobe od cvetja in zelenja do metamorfoz arhitekturnih elementov, vedut ali simbolnih prispodob in popolnih abstrakcij.

Člani strokovne komisije, akademska slikarka in arhitektka Majda Skrinar, profesorica likovne umetnosti Ksenija Pfeifer in akademski slikar in fotograf Ljubo Radovec so najboljšo oceno namenili delu Jane Štok. “Odlikuje ga premišljena kompozicija, posluh za ritem in tonske vrednosti, detajle in celoto. Vesel značaj dela podkrepi sončen, rožni kolorit,” so zapisali v obrazložitvi.

Drugonagrajeno je bilo delo avtorice Ive Babič iz Svetega Antona, na tretje mesto pa so uvrstili likovni izdelek Dajane Čok iz Divače. Priznanja za svoja dela so prejeli Danila Krpič iz Černelavcev pri Murski Soboti, Silva Jovanović in Dejan Nastič iz Kopra, Mirko Vodopivec iz Sečovelj in Boris Lepša iz Ljubljane. Sodelujoči likovniki so tudi sami ocenili nastale risbe. Slikarske kolege je z nežno in romantično upodobitvijo daleč najbolj prepričala Nives Uljan iz Ilirske Bistrice.

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju Pretorske palače so bila razstavljena vsa dela, ki so nastala na dvodnevnem ekstemporu. Do 7. junija 2017 bo razstava postavljena na dveh lokacijah hkrati - v pritličju Pretorske palače in v kavarni Loggia, nato pa samo v kavarni Loggia. Nato se bosta v Pretorski palači na samostojnih razstavah predstavila lanskoletna nagrajenca Ingrid Vinovrški iz Kopra in Zorko Dežjot iz Izole.

Spletno uredništvo


Najbolj brano