Sproščeno v reggae ritmih (foto)

V soboto se je v Tolminu sklenil že šesti Overjam, predzadnji festival tega poletja na prizorišču ob sotočju Tolminke in Soče. Po besedah organizatorjev je bil to najbolj obiskan Overjam do sedaj. Vsak dan je na festivalsko prizorišče prišlo več kot 3000 ljudi, nastopajočih pa je bilo prek 80.

 Predfestivalski dan, ko sta nastopila Avstralec  Dub FX  in 
Britanec Mr. Woodnote, je obiskalo okoli 2000  ljudi.  Foto: Marko Plecko
Predfestivalski dan, ko sta nastopila Avstralec Dub FX in Britanec Mr. Woodnote, je obiskalo okoli 2000 ljudi.  Foto: Marko Plecko

TOLMIN > “Festival se odvija bolje od naših pričakovanj,” nam je v petek zvečer zaupal Slobodan Milunović, glavni organizator letošnjega reggae festivala Overjam v Tolminu. Prizorišče ob sotočju Tolminke in Soče je bilo v pretežno rumene, rdeče in zelene odtenke odeto od srede do sobote.

Že minuli torek se je na predfestivalski dan zgrnilo približno 2000 ljudi, ki so uvod v šesti Overjam lahko doživeli ob zvokih izbranih domačih in tujih glasbenikov. Največ obiskovalcev se je zadržalo pod rumenim odrom, ko sta z dub glasbo navduševala Dub FX in Mr. Woodnote.

Od srede do sobote pa se je reggae mesto v malem povsem razživelo in v svoje osrčje, po besedah organizatorjev, privabilo največ obiskovalcev doslej. “Na dan festival obišče več kot 3000 ljudi. Največ je Slovencev in Italijanov, sledijo Nemci, Avstrijci, Hrvati, Francozi in Angleži,” je naštel Milunović. “Da festivalski motor deluje brezhibno, skrbi skupno 200 ljudi, šest pa nas je takih, ki smo z organizacijo festivalov Metal Days, Punk Rock Holliday, Overjam ter Motörcity stalno zaposleni vse leto,” je še dodal.

Tudi tokrat je ob številnih dnevnih aktivnostih kraljevala glasba. Predvsem zvoke dub in reggae glasbe je bilo na Overjamu lahko slišati na vsakem koraku, tudi ko nastopajočih še ni bilo na odrih.

Osrednji, glasbeni del festivala se je kot običajno odvijal na treh odrih. Glavni - rumeni oder - so postavili v srce prizorišča. Gostil je nosilna imena festivala iz Evrope, Jamajke, Združenih držav Amerike in Avstralije, ki so oder vsak dan zavzeli od 17.30 do polnoči. Med drugim so obiskovalci v sredo brezskrbno plesali ob glasbi zasedb Raggalution, The Toasters ter Alborosie in Shengen Clan. V četrtek je bilo glavno ime Don Carlos, ki je nastopil s skupino Dub Division. V petek so obiskovalci nestrpno čakali na nastop sina legendarnega jamajškega glasbenika Boba Marleya. Ky-Mani Marley je poleg svojih skladb seveda občinstvo navdušil tudi z legendarnimi očetovimi uspešnicami. V soboto pa so udeleženci pod glavnim odrom med drugim plesali ob glasbi Richieja Spicea ter Freddieja McGregorja.

Na zelenem odru so čez dan ter v zgodnjih jutranjih urah nastopili mnogi selektorji reggae, ska, dancehall in dub glasbe, na rdečem odru pa so bili vse dni glavni sound systemi. Iz njihovih zvočnikov je donela predvsem dub glasba. Skupno se je zvrstilo več kot 80 nastopajočih z vseh koncev sveta.

Sprehod po prizorišču za kampiranje je potrdil, da se je večina obiskovalcev odločila za festivalske počitnice, koncept, ki ga organizatorji razvijajo že vsa leta. Tudi družina Kljun iz Divače je letošnji poletni dopust po oddihu ob morju sklenila ob smaragdni lepotici. “Soča je tista, ki nas prepriča, da smo se že drugo leto zapored odločili za Overjam,” je povedal Marko Kljun, 18-letni sin Žiga, ki je ljubitelj reggae glasbe, pa se je festivala udeležil že tretjič. “Izbor nastopajočih je iz leta v leto boljši,” je dejal. Njegov brat Miha je bil navdušen nad vzdušjem na festivalu, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. “Glede na to, da sem umetniška duša, ki veliko ustvarja, ne spregledam nobenih barvnih kompozicij na prizorišču. Všeč mi je tudi letošnji logotip z levom v sredini,” je dejal 16-letni Miha. Mamo Katjo pa je dogajanje prepričalo zaradi sproščenih in mirnih dni ob Soči in Tolminki, po čemer je Overjam tudi prepoznaven. Lara Kobal iz Ljubljane, ki se jim je pridružila, prav tako ni skrivala navdušenja nad reggae festivalom, ki se ga je udeležila prvič.

Overjam je že tradicionalno ponudil tudi širok nabor dnevnih aktivnosti za vse generacije obiskovalcev. Otrokom ni bilo dolgčas, saj so ustvarjali v sklopu programa Overjam4Kidz, na Overjam univerzi so se dotaknili aktualnih in perečih družbenih tem, kulinarična ponudba pa je tokrat obsegala jedi z vseh koncev sveta. Seveda ni manjkala niti lokalna hrana.

“Vsi naši festivali so butični, po njihovi velikosti in številu obiskovalcev pa so edinstveni v Evropi. To želimo ohraniti tudi v prihodnje,” je sklenil glavni organizator, ki ga z ekipo ta konec tedna čaka še zadnji v nizu letošnjih festivalov na Sotočju - MotörCity festival. ANA CUKIJATI


Najbolj brano