Srečali smo se z Johnom Malkovichem

“Ni pomembno, kakšen sem jaz, pomembno je moje delo,” je John Malkovich danes dopoldne poudaril na srečanju z novinarji v ljubljanskem Austria Trend Hotelu. In z nasmehom dodal: “Biti John Malkovich ni ravno zanimivo. To počnem že 63 let, tako da vem.”

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Legendarni gledališki in filmski igralec John Malkovich (1953) je večini znan zlasti iz filmov Nevarna razmerja, O miših in ljudeh, Na ognjeni črti, Biti John Malkovich, Letalo prekletih, Preberi in zažgi, Ripleyjeva igra in drugih, vendar veliko raje nastopa na gledališkem odru.

Drevi bo kot gost 65. Ljubljanskega festivala v dvorani Union ob spremljavi italijanskega komornega sestava I Solisti Aquilani interpretiral odlomke iz romana Grobovi in junaki argentinskega pisatelja Ernesta Sábata (1911-2011).

Zbranim novinarjem je pojasnil, da je koncert del projekta, ki ga je pred petimi leti na noge postavil s pianistko Ksenio Kogan. Premierno sta ga predstavila v Južni Koreji s tamkajšnjim komornim orkestrom, sledili so nastopi v Londonu in Berlinu. S Solisti Aquilani in Anastasjo Terenkovo, ki ga je na klavirju spremljala tudi v Ljubljani, pa je Malkovich že nastopil v Helsinkih, Buenos Airesu in Mendozi. Z istim programom bodo jutri obiskali še festival Mittelfest v Čedadu.

“Gledališče je organska in hipna forma, zato je bliže življenju kakor filmu, ki je povsem drugačen,” je pojasnil. “Tovrstne hibridne predstave, v katerih se gledališče prepleta z glasbo, so žive. In to mi je všeč!”

Spregovoril je še o marsičem in obžaloval, da mu ne bo uspelo pobliže spoznati Slovenije: “Tako pač je, če si na turneji. Moraš delati, nisi turist.”

Preden je zapustil dvorano, je dal samo en avtogram - na stolu v prvi vrsti zastopane Primorske novice smo ga pritegnile s slovensko izdajo Sabatove knjige, ki jo imamo v prevodu Andreja Capudra že od leta 1982. Pokojni argentinski pisatelj se ne more več podpisati vanjo - Malkovich pa se nam je!

Več s srečanja z Malkovichem in s koncerta v sobotni izdaji časopisa.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano