Tako preprosto zapleteno

Grajžarjeva galerija v Štanjelu še do prihodnjega četrtka, 21. septembra, gosti razstavo slik Andreje Kocjan Tako preprosto zapleteno.

Razstava slik malih formatov Andreje Kocjan bo v Grajžarjevi 
galeriji v Štanjelu na ogled do prihodnjega četrtka, 21. 
septembra.
Razstava slik malih formatov Andreje Kocjan bo v Grajžarjevi galeriji v Štanjelu na ogled do prihodnjega četrtka, 21. septembra.  

ŠTANJEL > Andreja Kocjan je zaposlena kot likovna pedagoginja na Osnovni šoli Solkan, njena ustvarjalnost pa sega že v čas študija, ko je svoj ustvarjalni (ne)mir sproščala predvsem prek oblikovanja stripov, ki jih je objavljala v različnih medijih: med drugim v Stripburgerju, Zofi in reviji Apokalipsa, v tujini pa v francoski stripovski antologiji Vagina mushroom. Imela je več samostojnih razstav, leta 2003 pa je med drugim sodelovala tudi na XI. Bienalu mladih iz Evrope in Mediterana v Atenah.

Od iskalke do ustvarjalke

Avtoričina predanost stripu je vidna tudi na razstavi v Grajžarjevi galeriji, kjer gledalca nagovarja z osebno zgodbo, upodobljeno na slikah malega formata. “Avtobiografsko pripoved lahko razumemo tudi kot življenjsko pripoved vsake ženske, ki ji življenje ponuja številne izkušnje in izzive, ki jih doživlja skozi različna čustva. Andrejine slike odsevajo ta stanja in različne ženske vloge: podobo ženske iskalke, hčerke in mame in nenazadnje tudi ustvarjalke. Odkriva odnose, ki nas v življenju najbolj zaznamujejo in končno tudi ustvarjajo,” ugotavlja likovna pedagoginja Vlasta Markočič, ki je ustvarjalko in njeno delo predstavila na odprtju razstave.

Sestavi si svojo podobo

Miniaturni prizori, oblikovani v akrilni tehniki, gledalca - podobno kot pri stripu - vodijo skozi prostor in obenem skozi življenjsko zgodbo. “Figure gledalca nagovarjajo prek barvne simbolike in skrbno oblikovane kompozicije. Zgovorni, včasih poetični naslovi sledijo zgodbi in opominjajo na pomen življenjskih izkušenj, ki nas učijo in obenem krepijo. Zgodba se zaključi pri prizoru močne ženske, kar Andreja gotovo je. In (svojo) veliko zgodbo je obelodanila (podobno kot v stripu) na malem formatu, v likovno izčiščenem jeziku. Tako preprosto nam je podala zapleteno zgodbo, ki jo piše življenje,” še dodaja Markočičeva

Ob vstopu v galerijo pa avtorica gledalca postavi v vlogo ustvarjalca: z domiselno tridimenzionalno postavitvijo mu namreč ponudi možnost kreiranja lastne podobe, ki jo lahko sestavi iz kock. “Tako nam zastavlja vprašanje: ali to zmorem? Delo Andreje Kocjan se zrcali v vsakemu izmed nas in nam zastavlja vprašanja brez besed,” je prepričana avtorica spremnega besedila.

NR


Najbolj brano